Mnoho lidí se diví, co má Miroslav Macháček společného s Nymburkem, říká šéf nymburského kulturního centra Ladislav Langr

3. květen 2022

Hostem pořadu K věci byl ředitel nymburského kulturního centra Ladislav Langr.

Čtěte také

Nymburk mají lidé spojený hlavně se spisovatelem Bohumilem Hrabalem. Narodil se zde také ale legendární herec a režisér Miroslav Macháček. V neděli 8. května to bude rovných sto let.

Ředitel nymburského kulturního centra Ladislav Langr vysvětluje, v čem byl podle něj Miroslav Macháček mimořádný:

Čtěte také

"Jako konzument divadla a milovník filmu říkám, že Miroslav Macháček byl velmi složitá osobnost. Byl na jednu stranu velmi uzavřený, nepřátelský a současně milující a laskavý. To všechno se v něm promítalo, a protože umění potřebuje emoce, tak něm ty emoce byly nashromážděny nebývalou měrou. Myslím si, že právě díky jeho talentu se ty emoce dokázali přetavit, jak do jeho herecké, tak zejména do režijní tvorby."

U příležitosti výročí úmrtí Miroslava Macháčka připravili v Nymburce sérii akcí pojmenovanou Týden s Miroslavem Macháčkem, který má významného rodáka lidem přiblížit.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioverzi.

Týden s Miroslavem Macháčkem v Nymburce k 100. výročí jeho narození
autoři: Tomáš Pancíř , JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.