Mladí muži dnes nechtějí nepohodlí, volí si snazší cestu. My je stavíme před výzvy, říká lektor kurzů pro dospívající muže

13. březen 2022

„Největší problém mladých mužů je nejistota. Když jsem jako muž nejistý, tak mě to vyviklává, vyčerpává. Nemůže se o mě opřít mé okolí, rodina, má žena, děti,“ říká lektor a kouč Pavel Kučera, který se věnuje mužům a mužským skupinám. V létě organizuje kurzy pro dospívající mladé muže ve věku 16 až 21 let.

Když totiž mladý muž dospívá, trápí je mimo jiné otázky, jestli má respekt okolí. „A také jestli mě berou jako dospělého moji rodiče,“ vysvětluje. Program nazvaný Transition – Na cestě k Mužům, je nejdřív dostává do fyzického diskomfortu.

Čtěte také

„Takže to je pro ně v nějakou chvíli náročné a dotýkají se něčeho, na co nejsou vždy zvyklí. V dnešní době spousta mladých kluků, mužů, nechce jít do nějakého nepohodlí.

Je pro ně jednodušší zvolit si snazší cestu. A těch možností mají doslova mraky – takže proč by se měl někde trápit, aby se stal dospělým. Aby mohl využívat výhody dospělosti, tak přece nepotřebuje plnit žádné zkoušky. Vždyť mu stačí jen počkat, až mu bude 18 let. My ale najednou ty kluky stavíme před výzvu.“   

Čtěte také

Následně přichází na řadu i výzvy pro psychiku. „Protože se začnou otevírat, povídat si o tématech, o kterých se běžně nebaví. Kdo se dnes s mladými lidmi baví o spiritualitě? Pokud nejsme věřící, tak nikdo. Ani to, co to znamená byt muž 21. století,“ popisuje Pavel Kučera.

Podle něj je dnes mnoho dospělých mužů v těžké situaci, protože neustále žijí pod nadvládou své matky. „Dokonce ještě padesátníci řeší, že je jejich matka nepustila ze sféry svého vlivu a pořád jim mluví do života. I když už mají svou ženu a děti a maminka jim dělá ,peklíčko‘“.

Víc si poslechněte v pořadu Hovory Tatiany Čabákové.

Spustit audio

Související