Mladí hráči v plzeňské hokejové akademii se už brzy dočkají komfortního zázemí přímo na zimním stadionu

11. duben 2019 11:35

U horní ledové plochy plzeňského zimního stadionu vznikne třípatrová budova. V novém objektu budou šatny, tělocvična, fitness, školící místnosti a 40 ubytovacích lůžek.

„Spousta týmů už zázemí má. Rodiče se zajímají, kde budou jejich děti bydlet, a ne každý chce být na internátu. Tady budeme mít děti pod kontrolou a fungovat budou v nějakém režimu,“ řekl majitel plzeňského klubu Martin Straka.

Velkou výhodou bude i to, že vše bude na jednom místě. Do teď totiž přibližně třicítka mladých hokejistů z akademie musela dojíždět přes půl Plzně nejen na internáty na Karlovarské třídě, ale také na tréninky, které se konaly v pronajaté tělocvičně.

Ubytování přímo na stadionu ocení především dětí z jiných měst, třeba z Klatov nebo i Písku. Zájem o plzeňskou hokejovou akademii mají i děti ze Slovenska. Nejprve se ale musí nové zázemí postavit, o což se postará firma Swietelsky. Ředitel závodu Pozemních staveb Petr Šolc ale tuší, že to nebude jen tak.

První etapa bude podle Petra Šolce nejnáročnější

„Znamená to u horní haly zbourat přístavek, navrtat piloty, nainstalovat betonovou konstrukci se třemi patry a vlastně spojit dvě budovy – novou a starou. Do toho dát nějaké technologie, aby se druhá ledová plocha mohla začít nachlazovat na začátku září. A to je hodně krutý termín,“ naznačil Petr Šolc, z čeho má asi největší obavu. Jenže tím podle něj komplikace nekončí

„Když se podíváte na vzduchotechniku, bojím se, že to podle projektu nepůjde. Například může to být propojení elektro kabelů mezi stávajícím stadionem a novým stadionem, jsou tady společné kamerové systémy, požární hlásiče, a je toho celá řada, která je propojená. Co je obzvláště zajímavé, je čpavkové hospodářství, kterým se to chladí. Čpavek je hodně nebezpečný a staveniště se téměř nedá uzavřít, protože lidé jsou tu zvyklí chodit,“ dodal Petr Šolc.

První etapa by měla skončit na začátku září tak, aby se dalo na horní ledové ploše trénovat. Na dokončení zbytku zázemí plzeňské hokejové akademie pak budou mít firma ještě přibližně rok. Za stavební práce město Plzeň zaplatí přes 55 milionů korun.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio