Místo třídy kolej, místo učitele průvodce. Scio školy chtějí vychovávat pro život

22. červen 2017

Soukromé školy u nás tvoří necelé jedno procento, na nedostatek žáků si ale nemohou stěžovat. Naopak. Rodiče totiž stále hledají školy, do kterých děti nebudou chodit s odporem. Například soukromé Scio školy mají takový přetlak, že ze zájemců vybírají losem. Zakládá je Ondřej Šteffl, podle kterého většina státních škol vyučuje stejně jako před 150 lety. Jedna ze Scio škol je i v Olomouci.

„Chceme dětem dát studijní autonomii, aby se naučily samy učit a nepotřebovaly k tomu učitele,” říká ředitel Scio školy v Olomouci Michal Vodička.

Příprava na neznámou budoucnost je jednou z hlavních myšlenek, které Scio školy razí. „Mým základním cílem není jen nalít do dětí znalosti, ale spíš je naučit dovednosti a komeptence, které uplatí v budoucím životě, který je proměnlvý. Je důležité, aby s tím děti dokázaly pracovat,” říká například Žaneta Slávková.

Čtěte také

Ve Scio škole to vypadá o dost jinak než ve škole běžné. Třídu, které tu říkají kolej, tvoří zhruba 15 dětí různého věku. Navzájem si pomáhají a učí se od sebe. Také mohou volně přecházet do jiné třídy. „Chceme, aby zjistily, jaké mají silné stránky a kam se dál rozvíjet,” říká Žaneta Slávková.

Ve škole tu nemají „učitele”, ale „průvodce”. Souvisí to s tím, že většina z nich nemá pedagogické vzdělání. Nejčastěji to jsou skautští vedoucí, ale i lidé z úplně jiné branže.

Na místo průvodce se třeba hlásí Veronika, inženýrka z továrny. „Baví mě pracovat s dětmi, v jiné škole by to nešlo,” vysvětluje.

Čtyři Scio školy v Česku

Alternativní školy často čelí pochybnostem, zda děti obstojí v konkurenci běžných škol, které dětem informace servírují. Ředitel Michal Vodička o tom nepochybuje: „Po sociální stránce tu děti udělají obrovský pokrok. Nebojí se a diskutují.”

V Česku zatím fungují čtyři Scio školy. Na přání rodičů teď chtěli otevřít další ve Frýdku-Místku. Ministerstvo školství to však nepovolilo s tím, že v dané oblasti už dostatečnou nabídku základních škol mají.

autoři: lsm , als
Spustit audio