Pera Palace: turecký hotel, v němž byla naplánována nejslavnější literární vražda

Bezpochyby každý už slyšel o legendárním Orient expresu, který od konce 19. století spojoval západní Evropu s Osmanskou říší. Málokomu však něco říká název Pera Palace. Je to luxusní hotel v Istanbulu, který se známým vlakem úzce souvisí. Bez něj by totiž mnozí zámožní pasažéři Orient expresu po příjezdu do Cařihradu možná zůstali bezradně stát na perónu.

„Hotel byl postaven v roce 1892. Istanbul byl metropolí Osmanské říše, přijíždělo sem stále více cizinců – ať už kvůli politice, diplomacii a obchodu, nebo obdivovat zdejší orientální krásy. Neměli však k dispozici žádný pořádný hotel,“ vysvětluje Esin Sungurová z dnešního ředitelství hotelu.

„Když sem ze západní Evropy začal jezdit Orient expres, nedostatek se ještě prohloubil. Hlavní pohnutkou ke stavbě Pera Palace tedy bylo poskytnout ubytování pasažérům Orient expresu,“ dodává.

Ve své době nejmodernější

Mohutná budova vysoko nad zálivem Zlatý roh je dnes oázou luxusu a nostalgie. V době svého vzniku byl Pera Palace v poměrech Osmanské říše nebývalým skokem vpřed.

Plakát z osmanské éry propagující hotel Pera Palace

„S výjimkou sultánových paláců byl Pera Palace první budovou v Istanbulu, která měla elektřinu. Hotel měl vlastní generátory a někdy poskytoval proud i do okolí. Když třeba někdo pořádal svatbu, nechal si odtud natáhnout kabel na elektrické osvětlení,“ dozvídám se.

„Tohle je první elektrický výtah v Turecku. Byl postaven jen tři roky po oněch původních na Eiffelově věži. Dnes patří k nejstarším výtahům v Evropě a pořád funguje. Už tehdy tu byl i takový luxus jako vodovod s teplou vodou,“ doplňuje Esin Sungurová.

Čtěte také

Kdo měl tehdy na takové vymoženosti peníze? „Přeci cestující z Orient expresu! Lidé, kteří si mohli dovolit jízdenku. Obojí bylo tenkrát velmi drahé,“ vysvětluje Esin.

„Tady je srdce hotelu,“ ukazuje mi vzápětí. „Říkáme mu Dómový salón. Vidíte ty skleněné kupole ve stropě? Ty jsou původní. Každý pátek tu podáváme od tří do šesti anglický čaj. Každý den tu navíc hraje piano.“

Detektivka z hotelu

Bydlet v Pera Palace není levnou záležitostí ani dnes, kdy památkově chráněný hotel navíc prošel nákladnou rekonstrukcí. Kupříkladu procházející italský pár by se tu určitě rád ubytoval, kdyby na to měl.

V tomto pokoji psala Agatha Christie román Vražda v Orient expresu

„Orient expres projížděl severní Itálií. Cítím nostalgii k vlaku i k tomuto hotelu. Byli jsme se tu podívat asi před deseti lety. Je vidět, že hotel mezitím zrekonstruovali. Tehdy byl hotel krásný, ale zároveň trochu zašlý. Myslím, že měl zelenkavou fasádu,“ vzpomíná Ital.

Zatímco turisté a novináři jsou tu jen na krátké prohlídce, Esin Sungurová vypočítává, kdo všechno se tu opravdu ubytoval. „Byla tu spousta významných zahraničních hostů. Třeba anglický král Edward VIII., Greta Garbo, Alfred Hitchcock, Ernest Hemingway nebo Agatha Christie, zřejmě nejznámější z nich.“

Paní Sungurová naráží na spisovatelku, která podle legendy právě v hotelu Pera Palace napsala legendární detektivní román Vražda v Orient expresu.

Břetislav Tureček Orient expresem nikdy nejel. Proč už dnes vlastně tento slavný vlak nejezdí? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související