Místo, kde byl koncentrační tábor v Letech, obklopí zeď. Nový památník bude vyprávět příběhy vězňů

10. červen 2020 14:24

Stromy jsou hlavním motivem vítězného návrhu krajinářsko-architektonické soutěže na nový památník holocaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Jedná se o společný projekt ateliérů Terra Florida a Světlík. 

Památník vznikne na místě někdejšího koncentračního tábora pro Romy, kde stojí bývalý vepřín. Stromy mají symbolizovat růst a porozumění. Památník bude vyprávět příběhy vězňů a nabídne i prostor pro společenskou diskuzi.

Podle návrhu by ho měla obklopovat zeď, skrze kterou se dá projít jen jedním vchodem. Přímo na místě bývalého koncentračního tábora, tak jak ho před lety lokalizovali archeologové, bude pouze prázdný prostor.

Kolem povede cesta. „Na betonové cestě budou v drobných páscích v mosazi jména všech vězňů, budou vždy jen na kraji cesty, aby se po nich nešlapalo,“ doplnila jedna z autorek návrhu a krajinářská architektka Lucie Vogelová.

Návrh počítá ještě s druhou cestou určenou pro návštěvníky. Na pokladně dostanou číslo a vydají se na takzvanou cestu vězně. Provázet je bude mobilní aplikace nebo audiozáznam, který nabídne mimo jiné vzpomínky pamětníků a romské písně.

Při návratu se lidé dostanou zpátky ke zdi, v těchto místech bude plechová. „Přímo proti cestě by plech měl být úplně vyleštěný, to by bylo zrcadlo, kde uvidíte sami sebe, jak tam přicházíte. A na konci zdi se dozvíte, že číslo je osud nějakého konkrétního vězně,“ dodává Lucie Vogelová.

Čtěte také

Vznik památníku na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku znamená podle mluvčí Muzea romské kultury Alice Sigmund Herákové historický zlom. „To, co tak dlouho hyzdilo tohle místo a hodně lidí trápilo, opravdu bude pryč. Do konce roku by měl být vepřín zbourán a v roce 2023 by na místě měl stát nový památník, je to opravdu výjimečná věc,“ řekla.

Z budov vepřína chtějí autoři využít jen fragmenty, především čela objektů. Ta sice budou časem zarůstat lesem, ale jako připomínka historie tady zůstanou patrná.

Právě jemnost celého návrhu spojenou s konkrétním sdělením ocenila i porota soutěže. „Není to žádná razantní silová záležitost, tenhle návrh je velmi citlivý, vlídný, a to se líbilo zástupcům romské komunity i nám všem v porotě,“ vysvětlil předseda poroty, architekt Josef Pleskot.

Předpokládané náklady na stavbu památníku jsou 31,5 milionů korun. Stavební práce by měly začít v průběhu druhé poloviny roku 2021.

Spustit audio

Související