Místo dubů supermarket

28. leden 2002

Proti výstavbě nového supermarketu se bouří někteří obyvatelé Rokycan. Na rokycanské radnici v této souvislosti proběhlo veřejné slyšení o změně územního plánu, který s výstavbou obchodního domu bezprostředně souvisí. Lidé se tam mohli seznámit se záměry investora a vznést svoje připomínky. Jednání bylo bouřlivé. V Rokycanech už dva obchodní domy stojí. Jejich hospodářské výsledky jsou dobré a tak radní doporučili stavbu dalšího supermarketu.

"Pro okresní město nejsou tři markety moc, občané jezdí nakupovat až do Plzně. Ale proč jezdit až tam, když mohou za nákupem do rokycanské firmy", obhajuje svůj postoj starosta Rokycan Oldřich Kožíšek. Všichni občané města však jeho názor nesdílí. Podle odpůrců je to další krok směřující k zániku malých živnostníků a prodejen ve městě.

"My tu potřebujeme jiné věci, autosalón nebo cokoliv, jenom ne ten obchod. Supermarket zničí centrum. Všichni budou chodit i pro rohlíky pěšky až tam", zaznívají hlasy.

Nový supermarket by měl stát na soukromém pozemku. Ten podle původního územního plánu nebyl určen pro tento způsob podnikání. Právě proto zastupitelé územní plán změnili a otevřeli prostor pro stavbu obchodního domu.

"Podle plánu bychom tak měli mít pod okny ložnice nákladovou rampu. To by ale znamenalo hluk, zápach výfukových plynů od aut? Nedovedu si to představit, bude to strašný", stěžuje si Hana Jakoubková, která bydlí v těsném sousedství navrhovaného obchodního domu.

Každý územní plán musí brát v potaz zdraví obyvatel a ochranu životního prostředí. Mimo jiné - na místě plánované stavby stálo několik vzácných stromů. Neznámý pachatel je před několika týdny bez povolení pokácel. Podle ochránce přírody Karla Feršmana je to v přímé souvislosti s výstavbou supermarketu. ?Rostly tam dva vzácné pyramidální duby,které měly průměr kmene jeden metr a měly být vyhlášeny za skupinu památných stromů. Pro mě je to naprosto jasné, buď duby nebo supermarket?, podotýká Karel Feršman.

Policie zatím případ šetří a hledá pachatele. Nejvyšší možný trest pro viníka je pokuta 50 tisíc korun.

?Jsem zvědavý na výsledky šetření. Pokud tam byla přímá souvislost, myslím, že to firmu při projednávání významně poškodí. Jinak se ale domnívám, že blízkost pozemků u dálnice přímo vybízí k využití na komerční účely.? Tak vysvětluje své stanovisko člen zastupitelstva Luděk Sevcig.

O dalším osudu supermarketu budou rozhodovat zastupitelé města Rokycan. Občané mohou podle zákona zasílat své připomínky na rokycanskou radnici do 22. února. Pro zastupitele sice nejsou připomínky právně závazné, ale mohou významným způsobem ovlivnit jejich rozhodování. Komunální volby už klepou na dveře..

autor: lsm
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.