Místo divadla s nebožtíkem osobnější rozloučení. Vodňany mají novou smuteční síň

11. červen 2022 11:39

Možnost důstojně se rozloučit se svými blízkými mají lidé ve Vodňanech. Po měsících budování se otevírá nová smuteční síň. Za návrhem stojí architekti studia Žalský. Jejich hlavním cílem bylo navázat na tradici prostého a přirozeného loučení.

„Umístění katafalku je zásadní pro celý ten návrh. Na rozdíl od většiny současných síní totiž nevychází z toho, aby se odehrávalo divadlo s nebožtíkem na pódiu a pozůstalými v hledišti. Snažíme se přiblížit pozůstalé k nebožtíkovi tak, aby rozloučení probíhalo v jakémsi obklopení, jak to bylo zvykem po tisíce let,“ popisuje architekt Tomáš Nováček.

Do smuteční síně lze vpustit světlo okenicemi. „Zásadní je, že světlo není přímé. Stejně tak stropní světlík, který pouští světlo, má takovou obezdívku, která tlumí přímé sluneční paprsky,“ ukazuje architekt. Posuvnými dveřmi z modřínového dřeva, které mají uprostřed okno, je možné hledět do místnosti posledního rozloučení, kde se vystavuje rakev.

Podle architekta Jana Žalského byla inspirací sednice, tedy prostor civilní, nikoli divadelní. „I proporce síně spíš evokují místnost, ve které člověk během života tráví čas. Takovou tu divadelnost, monumentalitu, vysoké stropy, věci, které se ve smutečních síních používají, jsme se snažili upozadit,“ dodává.

Vedle nové smuteční síně je altánek. Vymezují ho kamenné zdi, uprostřed roste strom kruhovým otvorem ve střeše až k nebi. „To je prostor otevřený všem. Ono to není ani na hřbitově, ani vlastně mimo hřbitov, je to něco napůl. V podstatě je to zázemí pro návštěvníky hřbitova, můžou si tady odpočinout, posedět, teče tady pitná voda,“ vysvětluje místostarosta Tomáš Bednařík.

Součástí nové síně je i kompletní technické zázemí pro pohřební službu. Stavba vyšla město Vodňany zhruba na 15 milionů korun. Slavnostní otevření se koná v sobotu od 10 do 16 hodin.

Spustit audio

Související