Miroslava Němcová: Na Pražský hrad nepůjdu. Laťka spadla na samotné dno

Poslankyni ODS Miroslavě Němcové se nelíbí celkový výkon úřadu prezidenta republiky, ať už je to zahraniční politika, dělení společnosti nebo stupňující se výpady proti novinářům. To vše jsou důvody, proč ani letos nepůjde na Pražský hrad na slavnostní ceremoniál 28. října.

 „Letos se nově přidal nový prvek, kterým bylo nepozvání některých mých kolegů z Poslanecké sněmovny i ze Senátu,“ říká s tím, že s takovým dělením zákonodárného sboru nesouhlasí.

Miloš Zeman: 17. listopadu vůbec nebylo jisté, že se to vyhraje. Stačí mi tiše vzpomínat

Miloš Zeman

Rozhovor s prezidentem proběhl živě v Lánech. Jak Miloš Zeman hodnotí výsledky voleb do senátu? Nízká volební účast vede některé politiky k tomu, že volají po změně způsobu voleb do horní komory. Je to na místě? Jak se dívá na debakl ČSSD? Jaký je jeho vztah k 17. listopadu? Co dnes znamená takzvaný masarykovský odkaz a proč má smysl slavit sté výročí vzniku Československa? Poslechněte si celý pořad Dvacet minut Radiožurnálu.

K pozvánce, kterou vracela na Pražský hrad, připojila i otevřený dopis, ve kterém sepsala výše zmíněné důvody.

„Je potřeba nějaké takové zdůvodnění mít pro futuro, až budou chtít badatelé posuzovat, co se dělo v naší společnosti v době, kdy si připomínala sto let svého vzniku…,“ nastiňuje.

Připouští také, že ve svobodné demokratické společnosti prezidentský úřad je podrobován kritice, ať už za první republiky, nebo dnes.

„Ale nikdo z nás si neumí představit Tomáše Garrigue Masaryka, jak sedí u mikrofonu a říká slova, která na podobný mikrofon říká Miloš Zeman. Tam ten rozdíl stal let je vidět, je evidentní, jak ta laťka spadla na samotné dno,“ upozorňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh