Miroslav Lisý

24. červenec 2008

Ve čtvrtek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu desetinásobný mistr republiky v motocyklovém trialu, kaskadér a instruktor bezpečné jízdy Miroslav Lisý. Z plzeňského studia si s Lucií Výbornou povídal o strachu z jízdy na motorce v městském provozu, o hranici mezi bezpečnou jízdou a hloupým hazardem či o bezohlednosti českých řidičů k motorkářům. Přiblížil také práci motocyklového kaskadéra. V pátek 25. července bude hostem předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

V úvodu rozhovoru Miroslav Lisý odpověděl na otázku, zda má strach jezdit na motorce v městském provozu. "V každém případě mám ohromný respekt. I když hodně předvídám, tak se může cokoli přihodit. Takže skutečně se bojím. Každý závodník chce prožít určitý adrenalin a ten na silnici není úplně ideální. Takže se my závodníci ventilujeme někde úplně jinde - třeba na uzavřených tratích a podobně," uvedl. "Tady je nový fenomén - motorky a vůbec motorkáři, kteří jsou po těch letech, kdy si lidé u nás nemohli koupit výkonnou motorku, na ten adrenalin hladoví a jezdí bezohledně. Ti pak hází špatný stín na ty rozumné motorkáře, kteří si tu jízdu užívají," vysvětlil dnešní host.

Miroslav Lisý má za sebou česky i evropsky úspěšnou dráhu motocyklového závodníka. Nyní mimo jiné předvádí extrémní kousky na motoshow. "Jednou si mě objednala jedna televize na Guinnessův rekord. Měl jsem vyjet a sjet harrachovský mamutí můstek. Já jsem to odsouhlasil, aniž bych se tam předtím podíval. Když jsem pak přijel do Harrachova, zjistil jsem, jak je to nesmyslné. Ale už nešlo couvnout. Ve finále jsem to s odřenýma ušima vyjel a s hrůzou jsem sjel dolu. Záběr se přitom musel opakovat. Já ale nikdy nejdu do úplného rizika, kde bych si nebyl jistý, že to zvládnu," přiblížil kaskadér.

Svoji první motorku měl Miroslav Lisý už v pěti letech. "Otec mi postavil krásnou malou motorku. Zpočátku jsem na ni jezdil, ale pak to přešlo do jakéhosi nezájmu a tak jsem mu ji vrátil. Šest sedm let jsem pak motorku nechtěl vidět. Ve 12 letech se mi ale stal úraz - zlomil jsem si při tělocviku páteř. Můj doktor mi doporučil rehabilitaci na kole. Tehdy u nás začínal nový sport - cyklotrial. Mě to uchvátilo a pak už to byl jen lehký krůček k trialovému motocyklu," zavzpomínal Lisý.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Lisým si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio