Miroslav Antl: Kandidatura na ústavního soudce může být profesně likvidační

Prorektor Karlovy Univerzity Aleš Gerloch nebude ústavním soudcem. V tajném hlasování o tom rozhodli senátoři. Proč v horní komoře neuspěl? Nejenom na to odpovídal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl za ČSSD.

„Myslím si, že je tam velká zášť vůči navrhovateli a celému Hradu, protože dneska se to nesvezlo na Miloše Zemana, ale na Vratislava Mynáře. To nebyla šťastná volba, že zrovna on by měl doprovázet prezidentského kandidáta,“ vysvětluje důvody, proč Aleš Gerloch dostal v Senátu málo hlasů.

Čtěte takéGerloch ústavním soudcem nebude. Senátoři jeho kandidaturu v tajných volbách neschválili

Miroslav Antl také zdůrazňuje, že mu vadí, že hlasování nebylo o kandidátovi, ale o navrhovateli.

Jedním z argumentů, které zaznívaly v Senátu proti Aleši Gerlochovi, byla jeho minulost – před rokem 1989 byl členem KSČ. To by ale podle Antla nemělo být rozhodující. „Dneska spolurozhoduje mladá generace. Mělo by být rozhodující to, co kdo udělal, dokázal, čím se zasloužil,“ míní.

V Ústavním soudu tak zůstává jedno volné místo, a v té souvislosti Antl míní, že jakýkoliv soud by měl být kompletní.

„Po dnešku si každý kandidát rozhodne, jestli chce být grilován... Každý si to rozmyslí, zvláště jestli zastával nějakou funkci,“ upozorňuje s tím, že kandidatura za Miloše Zemana na Ústavní soud v Senátu může být profesně likvidační.

„Nedovedu si představit, že někdo, kdo zastával nějakou funkci, má nějaký dobrý životopis a kariéru před sebou, že by riskoval to, že náhle se objeví někde něco, co ho diskvalifikuje do budoucna, že už nebude mít šanci na žádnou funkci,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související