Miro Žbirka

17. říjen 2009

"Všetko v pohodě," usmívá se Miro Žbirka v odpověď na otázku, jak se mu vede. A podle všeho se mu daří opravdu dobře - mimo jiné vydal nové album a zahajuje akustické turné. Nejen na jeho nejnovější umělecké úspěchy se jej ptal moderátor Václav Žmolík. V neděli 18. října bude hostem Miroslav Kubec z Asociace kuchařů a cukrářů.

Empatia - takový název nese nové album, které úspěšný slovenský zpěvák Miro Žbirka vydal po - pro posluchače jistě dlouhých - čtyřech letech. Proč vlastně nechal své fanoušky tak dlouho čekat?

"Ani ve světě už se do vydávání alba kapely neženou každý rok," upozorňuje zpěvák. Ale - proč? zajímal se o důvod nového trendu Václav Žmolík. "Je jiná doba. Ten, kdo o sobě nedá vědět půl roku, už není ztracený. Ověřilo se, že pokud je někdo dobrý, ani po dvou letech bez nového alba na něj posluchači nezapomenou," vysvětluje umělec.

Prodejními strategiemi se však podle svých slov Miro Žbirka nezabývá. "Nejsem ten, kdo by měl vydavatelství nebo řídil firmu. Jsem ten, kdo zpívá a skládá. A já říkám, že nějak bude. Aby to řešili, to je úloha jiných. Svou úlohu vidím v tom složit píseň."

A to Miro učinil. Co tedy mohou posluchači očekávat od jeho nového alba? Především je podle něj na písních znát, že měl na jejich výběr a natáčení čas už od dubna - přestože se tak někdy dělo, jak se smíchem přiznává, za rostoucí nenávisti zpěvákových spolupracovníků vůči jeho osobě. "Když mě viděli ve dveřích s větou, že je třeba něco předělat, začali na to už být docela alergičtí," ilustruje svá předchozí slova.

Jak písně na nové album Empatia vlastně vznikaly? Jaký má Miro Žbirka vztah k moderním technologiím? A proč s nadsázkou tvrdí, že kdo není na Facebooku, ten neexistuje? Také na to se oblíbeného zpěváka Václav Žmolík zeptal po 11. hodině.

Záznam celého rozhovoru s Mirem Žbirkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio