Mirek Topolánek, premiér vlády

Dobrý podvečer. Plynová krize odehrávající se na linii Ruská federaceUkrajinaEvropská unie a zatím neúspěšná personální rekonstrukce vlády. To jsou témata těchto dní a jsou to také témata následujících Dvaceti minut Radiožurnálu. Jejich hostem je premiér vlády České republiky a předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek. Dobrý den, pane premiére, vítejte opět po čase v rozhlase.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane premiére, dodávky zemního plynu podle posledních údajů do Česka dnes klesly o pětasedmdesát až osmdesát procent, vedle toho dnes předsednictvo KDUČSL doporučilo odvolat z vlády ministra financí Miroslava Kalouska, což se také dá popsat jako vnitrostranický spor přenesený tak trochu na půdu vlády České republiky. Která z těch dvou situací je podle vašeho názoru nebezpečnější?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Já vždycky posuzuju všechny nebezpečnosti nebo problémy z pohledu času, to znamená, jestli to je problém krátkodobý, střednědobý nebo dlouhodobý. Z tohoto pohledu pro Českou republiku a pro Evropskou unii, kterou v této chvíli zastupujeme, předsedáme jí, je samozřejmě větším rizikem a větším problémem zastavení a omezení dodávek plynu nejenom přes Velké Kapušany na Slovensku a Českou republiku do Německa, ale v dalších zemích jako je Bulharsko, Rumunsko, samozřejmě, samozřejmě Turecko a další, takže v tomto smyslu toto já vidím jako problém číslo jedna. Vnitrostranické a vnitropolitické hrátky v tomto kontextu jsou problémem o řád nebo o dva nižší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak i přesto se jím, tímto problémem o několik řádu nižším, budeme zaobírat jako prvním. Řeknete mi, pane premiére, koho jste navrhl v neděli odvolat z vlády České republiky?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Tak vzhledem k tomu, že to bylo důvěrné jednání tří předsedů koaličních stran, tak vám samozřejmě nic říct nechci a ani nemohu. Já se domnívám, že ta medializace té věci neprospěla. Úplně do úvodu řeknu, že problém přece, personální problém, není problém vlády, ale Poslanecké sněmovny a kdyby šlo vyměnit řada poslanců a kdyby to bylo vůbec možné, tak bych udělal spíše tento krok. Pokud bych měl dělat změny ve vládě, tak by to bylo ze tří důvodů, a tím začnu. Ten, tím prvním důvodem je malá schopnost zvládat resort, tím druhým důvodem může být malá schopnost prosadit priority resortu a třetí důvod může být malá schopnost vysvětlit tyto, tyto změny a věci veřejnosti. Každý z těchto tří důvodů může být důvodem pro odchod. Nicméně ta vláda vládne dobře, ta vláda je dobrá, přesto, že si o tom někdo může myslet něco jiného. Já jsem navrhl Jiřímu Čunkovi zřejmě tři pikosekundy před tím, než on by mi navrhl odvolání Miroslava Kalouska zcela jiný koncept a nemíním se k tomu dále vyjadřovat. Beru to jako vnitrostranický souboj KDUČSL a v tomto smyslu je to rozhodnutí konečné stejně na mě, protože já mám tu ústavní pravomoc a zároveň ústavní odpovědnost a vlastně ten názor koaličního partnera mohu brát jako poradní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, jak je ostatně psáno v koaliční smlouvě, kterou jste mimo jiné podepsal společně s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem, kde je psáno, že takové změny, jako jsou změny na postech ministrů jednotlivých resortů, budou konzultovány s tou danou stranou, respektive s jejím předsedou.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Což se stalo. Vyvolalo to samozřejmě toto pnutí. Já teď nechci tady obhajovat ministra za KDUČSL, ale v situaci, ve které jsme dnes, a to je hrozící ochlazení ekonomiky, v některých zemích recese dokonce, pád do, do záporných čísel růstu HDP, s hrozící vyšší nezaměstnaností, problémy celé řady lidí, skupin lidí, firem, v této situaci měnit ministra financí, který je vyhodnocen jako nejlepší ministr roku celé této části Evropy, je velmi, velmi podivný krok, v situaci velmi úspěšného loňského roku, zvládnutí celé řady problémů, dobře nastavených parametrů na příjmu a ve výdajích státního rozpočtu, se stále ještě, řekl bych, nejnižší nezaměstnaností za posledních deset let, to jsou všechno věci, které mě vedou k tomu, že já teda na tomto postu, pokud mám vést tuto vládu, přepřahat nemíním a bude to znamenat jistě velký střet, ale já to nemíním předjímat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, nebudeme předjímat, na druhou stranu, teď jste řekl, nemíníte přepřahat na tomto postu, pokud vy budete v této vládě. Tak se to dá vyložit tak, že pokud bude Mirek Topolánek předsedou této vlády, tak bude Miroslav Kalousek ministrem financí a konec?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Já teďka, v politice žádný stoprocentní výroky neplatí. Dobře to víte. Žádná kategorická tvrzení, prostě se nevyplatí říkat, protože ta politická situace je turbulentní a může se měnit každou minutu, každou hodinu. Nicméně o Miroslava Kalouska jako ministra stojím, v dané chvíli bych ho byl ochoten nahradit člověkem, kterého si vyberu sám, ale já vůbec nevidím žádný důvod, aby ministr, který zvládá svůj problém, dokonce je schopen ty kroky vysvětlovat a dokonce je schopen je prosazovat, takže plní všechna tři má kritéria úspěšnosti, aby odcházel. V tomto smyslu mě ty vnitrostranické hrátky nechávají zatím chladným a já teda do sporu uvnitř KDUČSL nepochybně zasahovat nebudu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, z určitého pohledu, by se dalo říct, že to, jak vy jste říkal, že jste pikosekundu před určitým krokem Jiřího Čunka právě předsedovi KDUČSL navrhl, aby právě on byl tím, koho se budou personální změny týkat, dá chápat jako docela útočný krok. To je přece útočný krok vůči KDUČSL ze strany předsedy koaliční vlády? Vy navrhujete, nebo jste navrhl, aby Jiří Čunek z vlády odešel, nebo byl přesunut na jiný resort.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Tak, vy dobře víte, dobře víte, že teď nebudu mluvit, zaštiťovat se nějakými průzkumy veřejného mínění, jako to dělá můj, můj soupeř, největší soupeř na politické scéně Jiří Paroubek, ale to, že Jiří Čunek má odejít z důvodu celé řady problémů, které způsobil sám sobě a této vládě, to, že, to, že není tím nejlepším ministrem mé vlády, to všechno jsou věci známé a já jsem navrhl řešení, které bylo pro KDUČSL velmi konformní ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to bylo?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... to je, ale, to si právě myslím, že Jiří Čunek udělal tu chybu, že to začal medializovat, aby, aby z toho udělal více jak vnitrostranický souboj. Já určitě nebudu to řešení popisovat, protože to nakonec bude mé rozhodnutí a nechci tu nastavovanou kaši, a to jsou personální změny ve vládě, brát jako nějakou zásadní věc. Já opakuji, že tato vláda je kompetentní, velmi dobře připravila Českou republiku na ty blížící se ekonomické problémy a v tomto smyslu, kdybych neudělal žádnou změnu, tak to bude, i toto bude mé rozhodnutí, to, že jsem se rozhodl nějaké změny udělat, bude také mé rozhodnutí, protože ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, pane předsedo, to jsou všechno ...

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... já jsem odpovědný, no, a já vám k tomu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... to jsou všechno ...

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... no, ale já vám k tomu ale nic neřeknu, ani to nemám v úmyslu a veřejnosti se omlouvám, protože si nemyslím, že tyto otázky mají být prezentovány veřejností dříve, než jsou definitivní a v tomto smyslu je to korektní ten můj postup a já i vůči koaličnímu partnerovi míním postupovat korektně a nikoli mediálně prostě si vytvářet prostor pro nějaká svá vlastní řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak v tom případě, já veškeré své otázky budu teď, řekněme, udělám takovou esenci z nich, do jedné jediné otázky. V pátek zasedá předsednictvo KDUČSL a vzápětí, zhruba o půl čtvrté odpoledne, zasedá i celostátní konference KDUČSL. Tím tématem o kterým, o kterém by lidovci měli mluvit, bude to, kdo by měl být navržen na odvolání z vaší vlády. Zda to bude Miroslav Kalousek, nebo případně někdo jiný.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Já si myslím, že reprodukujete ten problém ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, počkejte, pane ...

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... do, do otázky, na kterou já vůbec nejsem ochoten odpovídat, já, já ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... já jsem ji ještě neřekl to otázku, pane předsedo.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... no, ale to je jedno, já k tomu řeknu poslední větu a s tím se smiřte. KDUČSL se bude muset rozhodnout, jestli bude ve vládě bez Jiřího Čunka a nebo jestli ta vláda s Jiřím Čunkem padne, takže já si myslím, že to je poměrně rozhodování, které by měli všichni účastníci, jak celostátního výboru, jak celostátní konference, vzít na vědomí. Tečka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Budete se opravdu výrazně zlobit, když tu otázku položím? Já ji přesto položím a vy s ní naložte jak chcete, pane předsedo.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Vy dobře víte, že já na ní odpovím pouze v případě, že na ní bude korektní odpověď.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, já to přesto zkusím. Kdyby čirou náhodou oba tyto orgány, které jsem jmenoval, lidovecké, rozhodli tak, že má být doporučení na odvolání na Miroslava Kalouska, tak vy se takovému rozhodnutí právě proto, že máte tu ústavní pravomoc vy odvolávat a jmenovat, nebo navrhovat k odvolání nebo jmenování, tak budete to respektovat, nebo ne?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Tak, já myslím, že jste to řekl úplně jasně. Tato vláda Mirka Topolánka buď bude s Miroslavem Kalouskem nebo v té podobě, kterou já navrhnu a pokusím se dohodnout a nebo nebude. Myslím si, že je to celkem evidentní. Jdeme do situace, která vůbec nebude jednoduchá a já teda, jestli mám garantovat úspěšné zvládnutí tohoto roku z hlediska ekonomického, tak je pro mě důležitější daleko více jak ministr za KDUČSL, ministr pro české občany, a v tomto smyslu Miroslav Kalousek to kritérium splňuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pryč od Miroslava Kalouska a samotných lidovců. Ještě jedna otázka vůbec, řekněme, k poměrnému složení vlády. Je vůbec na stole debata o tom, že by se měnil poměr zastoupení jednotlivých politických stran v koaliční vládě?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Já teda, mě to připadá, že trochu ty problémy v současnosti vidím jinde, než tak jak je tušíte, nebo, nebo prezentujete vy. To vůbec není otázka dne. Ta vláda hlasuje, řekl bych, nějakým ostrým hlasováním ve zcela výjimečných případech. Já jsem premiér, který neválcuje koaliční partnery, který se snaží o dosažení takové míry kompromisu, aby to hlasování bylo víceméně formální, pokud vůbec proběhne a já prostě změny poměrů ministrů jednotlivých stran, mě připadají jako nezajímavá otázka. Takhle je to dohodnuto, já nevidím žádný důvod ke změnám. To, že bych si mohl přát, aby ODS měla, měla více ministrů, aby ODS více dominovala té vládě, není prostě možné právě proto, že existuje určitý velmi těžce dosažený kompromis o počtu ministrů a v žádném případě to nesnižuje kvalitu té vlády a já odmítám, odmítám dělat kroky, které budou vytěsňovat koaliční partnery v samotné podstatě z té vlády. To, že se bavíme o personálních změnách, že, že se mohu domnívat, že reflexe na prohrané volby a, a řekl bych, příprava na české předsednictví, kompetenci, jazykovou připravenost, schopnost zvládat ministerské porady na evropské úrovni, schopnost řešit problémy typu Gaza, typu dodávky plynu, případně další netušené, které, které přijdou, schopnost zvládat ekonomickou krizi a připravit, připravit celé skupiny občanů na tu situaci a pomoct jim, tak to podle mě nadstranická záležitost, dokonce bych řekl tím, že my nejsme autory té krize, ani ODS ani vláda, že to je věc širšího společenského konsensu, proto taky navrhuji účast sociálním demokratům nebo jejich expertům v té, v NERVu, to znamená Národní ekonomické radě vlády, protože se nedomnívám, že ta situace, která nás čeká, je tak striktně vyhrocená stranicky, že, že to je opravdu asi jako stoletá voda, kdy nejsme schopni postavit hráze na větší jak padesátiletou vodu. Ta paralela prostě není úplně od věci. Takže je to věc, kterou snad ještě nepochopila ani ta opozice. Tady opravdu hrozí vážné problémy a já nabízím v podstatě nějaké širší řešení a v tom kontextu mi názory nějaké konference, ať už je jakékoliv strany, připadají nezajímavé. Já prostě povedu pouze vládu, za kterou budu garantovat zvládnutí celé situace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda vlády České republiky Mirek Topolánek. Pane předsedo, jsme na konci šestého dne předsednictví České republiky radě Evropské unie. Dalo by se říci, že jste na totálním rozjezdu. Na druhou stranu už řešíte dvě opravdu výrazné krizové situace. Jednak Gaza, Izrael proti palestinskému hnutí Hamas a pak samozřejmě onu, řekl bych, periodickou krizi, která nastává v dodávkách buď ropy, tentokrát zemního plynu, tedy krize mezi Ruskou federací a Ukrajinou. Já se v té souvislosti nejdříve zeptám. Platí na tento půlrok českého předsednictví Evropské unii nějaká dohoda mezi vládou a prezidentem republiky Václavem Klausem ohledně zahraniční politiky? Bude dvojkolejná, tak, jak jsme už několikrát viděli v minulých měsících a možná i letech a nebo panuje nějaká dohoda, že bude prezident prezentovat tu vládní zahraniční politiku?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Já si nemyslím, že ta politika je dvojkolejná. To, že existují odstíny, odstíny v té zahraniční politice, tak to je normální v každé zemi. To, že se u nás zveličují a že, že Václav Klaus je slyšitelnější a viditelnější prezident, než jsou jiní prezidenti v podobném ústavním postavení v Evropě, to je prostě česká zvláštnost daná možná už prvorepublikovou tradicí. Já chci říci, že dohoda s prezidentem na tom, že české předsednictví je důležité a že ho chceme zvládnout, existuje naprosto jasná. V tom smyslu existuje i dohodnutá nebo předdohodnutá dělba práce, která funguje i v jiných zemích, jenom u nás se prostě díky rozdílnosti názorů na některé dílčí věci, nikoliv na zahraniční politiku, zveličují a dělá se z Václava Klause takový evropský démon a já to prostě odmítám. Tady a ještě, ještě více v Evropě. Chci říct, že to bych neřekl, že je ten největší problém. My jsme žádný rozjezd nezažili, my jsme nedostali žádných sto dnů hájení, jako dostávají vlády, začali jsme vlastně už v loňském roce. Obě ty krize, jak ta, jak ta, řekl bych, válka v pásmu Gazy, tak ten ruskoukrajinský problém, jsou výsostně věci dotýkající se Evropské unie jako celku a tím pádem českého předsednictví jako předsedající země, existuje naše velmi široká aktivita, kterou možná detailně ani nechci popisovat. Oba ty problémy mají jinou rovinu, nebo jinou, jinou úroveň. Do té jedné můžeme zasahovat jako člen kvartetu, to znamená Evropská unie je součástí kvartetu, který má řešit nebo vzal si za cíl řešit mírový proces na Středním východě. Kdežto ta druhá věc je výsostně bilaterální, ale přesto ovlivňuje Evropskou unii. Dneska už celou řadu zemí, jak jsme se o tom bavili. Takže já jsem, já jsem přesvědčen, že ten problém jako tou aktivitou nebo akčností, okamžitým náběhem českého předsednictví, žádné ceremonie, žádné stříhání ještě před oficiálním zahájením, vlastně máme za sebou desítky rozhovorů, desítky cest a snažíme se vytvořit prostor pro vytvoření příměří a té situace v pásmu Gazy, tak samozřejmě pro případnou dohodu Ukrajiny a Ruska. Je to, je to neuvěřitelný okamžitý nájezd, ale zatím to česká administrativa zvládá velmi dobře, a to je, řekl bych, hodnocení přímého aktéra.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nejdříve jedna otázka na dění v pásmu Gazy. Mise, kterou vedl minimálně za předsednickou zemi, tedy Česko, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, tak byla podle vašeho názoru úspěšná? A až odpovíte na tuto část otázky, tak zkuste, prosím, vysvětlit, pane premiére, to, co se, alespoň podle mého názoru ještě tak úplně nepodařilo a říct, jaký plán tam vlastně Česko, jako předsednická země, přivezlo?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Já teda musím říct, že klasická mediální, virtuální situace, která je v Česku téměř normální. Já jsem slovo plán nevyslovil. Já jsem na tiskové konferenci včera hovořil o tom, že existují scénáře, které by mohly vést k zastavení palby a nastavení příměří. Já jsem o žádném mírovém plánu nemluvil, protože, pane redaktore, o ten mírový plán v tomto, v tomto regionu se pokoušejí všechny světové velmoci a organizace od roku 1948, to znamená šedesát, víc jak šedesát let, takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, jen technická poznámka, pane premiére ...

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... takže, takže chci říct, ta mise, ta mise byla ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... ten plán, to bylo moje slovo, to jsem nepodsouval já vám.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... úspěšná. Ano, ale protože, protože pak musím čelit dotazům zahraničních a světových agentur, tak já teď tady přímo vylučuju slovo mírový plán a slovo plán, jako takové. To, co jsme přivezli v tom, v rámci té mise Evropské unie, kterou vedl Karel Schwarzenberg, které se účastnil švédský ministr zahraničí, na naše pozvání i francouzský, který odjel do New Yorku, protože Francie je předsedající zemi Rady bezpečnosti, proto i Nicolas Sarkozy má puvoár k tomu, aby do této věci, protože OSN je druhým hrotem toho kvartetu, zasahoval. Byl tam přítomen Javier Solana, který se od, od té výpravy odpojil právě doprovázet Nicolase Sarkozyho v jeho cestě po Sýrii a Libanonu a byl tam, byla tam přítomna komisařka Ferrero Wagner, měla za prvé monitorovat situaci, zjišťovat u jednotlivých politických reprezentantů, jak v Egyptě, tak v palestinské samosprávě, Faját, Abbás, tak samozřejmě v Izraeli, podmínky pro, pro, pro to, aby mohlo dojít k zastavení bojů a tato mise v tomto smyslu byla úspěšná, protože vedle toho paralelně probíhají konzultace. Já sám jsem měl mnoho rozhovorů od tureckého premiéra přes syrského premiéra, premiéra Olmerta, izraelského, já nevím, Silvia Berlusconiho a dalších. Chystají se další relace, tak, abychom nastavili ty podmínky do podoby, kdy budou přijatelné jak pro, jak pro ten arabský svět, protože s Hamasem v dané chvíli oficiálně nikdo jednat nemíní, tak samozřejmě pro Izrael a očekáváme, že po aktivitě Condoleezzy Riceové z té odcházející americké administrativy, se právě ta nová americká administrativa chopí toho problému aktivně a budeme schopni dosáhnout zastavení bojů, to je jediná ambice v této chvíli, že ty další kroky pokračování mírového procesu, v rámci routmeph, to už jsou úkoly nad rámec tohoto týdne a v tomto smyslu nad rámec i té Schwarzenbergovy mise, ke které došlo právě v uplynulých dnech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, a teď zpátky, prosím, do Evropské unie a k dodávkám zemního plynu z Ruské federace skrz Ukrajinu. Dnes podle informací RWE Trans Gaz klesly dodávky plynu do Česka o pětasedmdesát, podle některých informací až o osmdesát procent. Bez plynu z Ruska je Slovensko, Bulharsko, Makedonie, Řecko a Turecko. V tuto chvíli, kdy mnoho zemí má opravdu výrazný problém, tak mimochodem, za jak dlouho, my bychom měli výrazný problém, pokud by krize trvala?

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
To, zásobníky, které máme, máme na sto dvacet dnů, ale já, pokud nedojde ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud by byly plné.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... pokud nedojde k řešení v řádu, já bych řekl, dnů, maximálně několika týdnů, tak to bude z vážného problému krizový problém, to znamená ta aktivita je mimořádná nejenom Evropské komise a českého předsednictví, ale i dalších, řekl bych, představitelů evropských států. V této chvíli je třeba, je třeba říct, že to je, jak už jste řekl, opakovaný, chronický problém, po té krizi před třemi lety, 2005, 2006 došlo k nejvážnějšímu problému právě na konci loňského roku a letos. Já bych řekl, že je vážnější v tom, že mezi tím došlo kromě těch ekonomických a finančních a komerčních aspektů ke zhoršení situace politických elit v obou státech. Proto některé dohody, které udělají, následně neplatí. Ta situace je komplikovaná v tom, že Ukrajina měla dlouhodobě nižší ceny dodávané plynu a vyšší poplatky za transit. Tyto smlouvy jsou všechny v této chvíli vypovězeny, žádná nová není a my se můžeme snažit, protože nejsme arbitry toho sporu, tak se můžeme snažit a snažíme se tu situaci nejdřív monitorovat a poté tlačit jako Evropská unie, prostřednictvím Evropské komise a českého předsednictví, na jednotlivé jak komerční, tak politické elity obou zemí, to znamená Naftogaz, Gazexport, případně Gazprom na ruské straně, Naftogaz na ukrajinské a potom na premiéry Putina, Timošenko a prezidenty případně Medveděva a Juščenka tak, aby zasedli ke stolu, vrátili se k těm zamrzlým jednáním a pokusili se, pokusili se vyřešit ten smluvní vztah, protože opravdu situace Bulharska a v některých dalších zemích začíná být velmi vážná. Pro nás v tuto chvíli vážná není, RWE je aktuálně schopno pokrýt spotřebu nejenom ze zásobníku, které se dají vyčerpávat, ale také dodávkami zvýšenými, norského plynu. My máme diverzifikovánu tu dodávku velmi šťastně historiky a v tomto smyslu nejsme ohroženi jako jiné země. Máme za sebou diskusi. Já osobně 2. ledna se zástupci ukrajinské strany, následně proběhlo jednání z Gazexportem, Římanova mise a mise ředitele odboru Evropské komise proběhla dnes a včera v Kyjevě, v této chvíli jednají v Berlíně, probíhá jednání v Bruselu mezi velkými vlastně hráči, včetně RWE Transgas a předsedy představenstva Martina Hermana. Nemám, proto v této chvíli v podstatě, bych měl dostávat informace z tohoto jednání. Chystá se, chystá se rozhovor českého předsednictví a můj s premiéry, s premiérem Putinem, doufám, že i s premiérkou Timošenko. Už s nimi mluvil samozřejmě prezident Barso. Chci říct, že ta aktivita je mimořádná a náš cíl je, dostat obě strany sporu ke stolu, pokusit se ta jednání velmi rychle zahájit, protože dochází k některým krokům právním, například soud, soud v Kyjevě prohlásil transitní smlouvu za neplatnou a dodávky, dodávky ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane předsedo, čistě z časových důvodů ...

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... dodávky transitní do Evropy, za, za neuskutečnitelné a podobně. Chci říct, že ten problém je vážný, řešíme krátkodobý problém, a to, že české předsednictví přineslo do agendy energetickou bezpečnost, jako jedno z hlavních témat, ukazuje, že jsme měli správný odhad v tom, že situaci diverzifikace dodávek, bezpečnosti dodávek, opravdu Česká republika vnesla správně a je dobře, že jsme ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane předsedo, z časových důvodů opravdu musíme ...

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
... zorganizovali případně i summit v květnu v Praze. Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... náš, náš rozhovor ukončit.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Moc se omlouvám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přiblížila se šestá hodina. Takových bylo Dvacet minut Radiožurnálu pro dnešní den. Mým hostem byl předseda Občanské demokratické strany a předseda vlády České republiky, Mirek Topolánek. Děkuji za váš čas. A na shledanou.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/:
Příště budu stručnější, omlouvám se, pěkný večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu byl také Martin Veselovský i já vám přeji příjemný večer s Radiožurnálem.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio