Minulý týden byl pro český konzulát ve Splitu nebývale klidný

3. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Čeští turisté neměli v minulém týdnu na Jadranu žádné zásadní problémy. Do Chorvatska míří další známá tvář - v půlce srpna přijede na dovolenou Bruce Willis. Počasí: i v dalších dnech bude oblačno s dešťovými přeháňkami, stále však relativně teplo.

Minulý týden byl z pohledu českého konzulárního úřadu ve Splitu nebývale klidný. Podle slov konzulky Veroniky Honcové ja takových období během sezóny skutečně málo a minulý týden byl v tomto ohledu skutečně výjimečný. Ve zmíněném obodobí se dokonce hospitalizace českých turistů zastavila na čísle nula, což je poměrně nevídaný stav. V případě Čechů došlo pouze k několika menším šarvátkám, které jsou tu však na denním pořádku.

Chorvatské sdělovací prostředky ještě zpětně rozebírají dopravní nehodu, která se stala před několika dny v tunelu Ledenik - zemřeli při ní čtyři lidé. Důvodem zájmu chorvatských médií je především ten fakt, že se záchranná služba dostala na místo až za padesát minut - a to se pochopitelně nesetkalo s kladným ohlasem. Podle novinářů bude potřeba změnit systém první pomoci na dálnicích a připravit u kritických míst i prostory pro přistávání vrtulníků.

Záhřebští fotbalisté slaví úspěch. Chorvatský fotbalový mistr, Dinamo Záhřeb, hrál včera 2. předkolo Ligy mistrů a v poměru 5:2 zvítězil nad litevským Ekranasem. Záhřebské fotbalisty tak čeká třetí předkolo, v němž v úterý nastoupí proti jednomu z nejlepších klubů na světě, londýnskému Arsenalu. Oslavy ve městě se sice neobešly bez výtržností v několika restauracích, ale hlídkující policie všechno dostala rychle pod kontrolu a nikdo nebyl zraněn.

Americký herec Bruce Willis míří na Jadran. A to společně se svou přítelkyní, chorvatskou modelkou Mirandou Vidak, s níž na jachtě zamíří k Trogiru, na Hvar a během své cesty nemine ani Dubrovník. Bruce Willis je i se svým doprovodem očekáván 12. srpna.

Ceny a kurzy

Pokud jste přemýšleli o tom, jestli natankovat benzín na cestu zpátky v minulých dnech nebo jestli to ještě odložit, tak vězte, že je to po finanční stránce úplně jedno - v síti INA stojí litr Eurosuperu 95 stále rovných 8 kuna, za litr Eurodieselu zaplatíte 7 kuna a 60 lipa - a tyhle ceny se v nejbližších dnech hýbat nebudou.

Za českou stokorunu dostanete ve Splitské bance 24 kuna a 86 lipa, za sto slovenských korun vám v tomto peněžním ústavu nabídnou 18 kuna a 59 lipa. Nejvýhodnější podmínky dostanete při platbě u obchodníků platební kartou, o něco méně výhodný je výběr hotovosti z bankomatů.

Doprava je na většině chorvatských komunikací plynulá, kolony se tvoří pouze na příjezdových cestách k moři a zejména na Jadranské magistrále mezi Splitem a Omiší. V podvečer se očekává uklidnění situace.

Na hraničním přechodu Macelj počítejte se zdržením na výjezdu, na hranicích mezi Chorvatskem a Slovinskem se vytvořila čtyřkilometrová kolona. Trajekty a lodní linky jezdí včas a bez zpoždění.

Počasí

Pokud se vám zrovna dvakrát nelíbilo dnešní počasí, tak vás teď moc nepotěšíme - zítra by mělo být úplně stejně. Chorvatští meteorologové tvrdí, že zítra bude na Jadranu oblačno s přeháňkami, ve střední a jižní Dalmácii ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 23 stupně, nejvyšší denní na Istrii 25, ve zbývající části pobřeží 27 až 29 stupňů.

Předpověď pro jachtaře říká, že se od severozápadu blíží studená fronta, která bude ovlivňovat počasí v dalších dnech. Zítra by měl vát většinou jižní vítr o rychlosti mezi 10 a 18 uzly, pouze na otevřeném moři a v nárazech počítejte s větrem i přes 20 uzlů. Moře bude na stupni 2-3, místy dokonce na čtyřce - takže to bude zase pěkně houpat. Viditelnost očekávejte mezi 10 a 20 kilometry.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu