Ministr Zaorálek chce v Číně otevřít novou kapitolu vzájemných vztahů

28. duben 2014

Zlepšit politické vztahy s Čínou chce ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD během návštěvy Pekingu. Ta začíná právě dnes. Šéf české diplomacie přijíždí do Číny po 15 letech.

Praha očekává zlepšení ekonomických vztahů s Pekingem, včetně čínských investic. Těch zatím v Česku není mnoho. V této souvislosti se nejčastěji mluví o moderním technologickém parku v Moravskoslezském kraji.

Podle Zaorálka je potřeba na vztazích s Čínou pracovat, protože jde o významnou světovou ekonomiku:

„Čína je dnes země, o které se podle prognóz říká, že se během 15 let stane zemí s největším produktem na světě. Je to země, která má 1,3 miliardy obyvatel a evidentně země, která je v této chvíli nesmírně významným partnerem pro takové země jako jsou Spojené státy, Německo, Francie a Británie.“

Snahu o zlepšení vztahů s Čínou vítají byznysmeni, kteří si od toho slibují snazší možnost pronikat na čínský trh. Potvrzuje to i prezident hospodářské komory Petr Kužel. Podle něj kvalitní produkty, dobré ceny a vstřícný servis často nestačí podnikům k tomu, aby se prosadily:

„Politika ovlivňuje obchod mezi jednotlivými firmami. Teď jsem zamlčel mezi jednotlivými zeměmi, naopak, mezi jednotlivými firmami. A to platí i v Číně.“

Cesta ministra šéfa české diplomacie do Číny vyvolala kontroverzi ještě před jejím začátkem, když premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že se česká vláda nebude vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a neuzná tibetskou exilovou vládu.

Ředitel obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek postup premiéra kritizuje: „Považuji to za trapně podbízivé. Myslím si, že taková obchodně-ekonomická mise se dá udělat bez těchto přehnaných vyjádření. Ty jsou zbytečné.“

Opozice nařkla ministra Lubomíra Zaorálka, že vymění obranu lidských práv za čínské peníze. To šéf české diplomacie odmítá.

Ve společném prohlášení, které český ministr podepíše se svým protějškem, prý nebude chybět pasáž o respektu k lidským právům.

autoři: jma , Michaela Vydrová , mkk
Spustit audio