Ministr Vojtěch představil epidemiologický semafor pro regiony. Jak bude fungovat?

27. červenec 2020

Ministr zdravotnictví v poledne představil systém, podle kterého by se měli řídit krajští hygienici při vyhlašování nových opatření proti šíření koronaviru. Takzvaný semafor bude pomocí barev rozlišovat riziko nákazy v jednotlivých regionech. Ministerstvo ho chce spustit od pondělí 3. srpna.

Červená bude vyjadřovat nejhorší epidemickou situaci, oranžová střední riziko a zelenou dostanou kraje, ve kterých je situace s koronavirem příznivá. Stupeň by se měl určovat podle komunitního šíření.

Stupně pohotovosti v Česku

Praha a Moravskoslezský kraj, kde počet nakažených stále stoupá, mají v této chvíli oranžovou, tedy střední stupeň. Hygienici mohou na základě toho přijímat příslušná preventivní opatření, jako je například nošení roušek v MHD. Nemocnice zase poznají, jestli mají upravovat svůj provoz nebo vyhrazovat místa pro pacienty s covidem-19.

Jaká platí od víkendu nová preventivní opatření?

Denní počty nakažených nemocí covid-19 v minulém týdnu rychle stoupala, a to z pondělních 169 až na pátečních 280 případů. Vláda proto od soboty v celém Česku znovu zavedla povinnost nosit roušky na vnitřních akcích s účastí více než 100 lidí. Úřady taky snížily kapacitu klubů nebo divadel. Od pondělí 27. července může být uvnitř dohromady nejvíce 500 lidí, dosud to byla tisícovka.

Jiná pravidla platí na venkovních akcích. Těch se může dohromady účastnit 1000 lidí. Například na fotbalových stadionech nebo na venkovních veletrzích můžou organizátoři účastníky stavebně oddělit, a to maximálně do pěti sektorů. V každém může být nejvýše tisícovka lidí.

Kde si nasadit roušku?

Po celém Česku teď platí povinnost zakrývat si nos a ústa na organizovaných akcích ve vnitřních prostorech, kde je více než sto lidí. Platí to i pro akce jako jsou svatby nebo pohřby.

Čtěte také

V Moravskoslezském kraji musí mít lidé roušky ve všech vnitřních prostorech a v městské hromadné dopravě. Výjimkou je okres Bruntál. Tam jsou roušky povinné pouze uvnitř zdravotnických nebo sociálních zařízeních.

Podobné pravidla jako na Bruntálsku platí taky v Ústeckém nebo Libereckém kraji a v Praze. V hlavním městě je potřeba nasadit roušku taky v metru. Specifická je situace na Vysočině. V Jihlavě a Telči jsou roušky povinné i třeba v kadeřnictvích, obchodních centrech a na veřejných akcích, kde není možné dodržet odstup alespoň jeden a půl metru.

autoři: Petr Král , and
Spustit audio

Související