Ministr vnitra Milan Chovanec chce přísnější postihy fotbalových chuligánů

16. květen 2014

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD chce tvrdší postihy násilí na sportovních utkáních. Soudy by podle něj měly častěji výtržníkům zakazovat vstup na stadiony. Ministr připomněl i potřebu registru přestupků.

Ministerstvo diskusi otevřelo v souvislosti se sobotním finálovým utkáním Poháru české pošty v Praze, který policie hodnotí jako jeden z nejrizikovějších zápasů sezony.

Na sobotní duel Sparty s Plzní chystají údajně fanoušci velké výtržnosti, kterými chtějí protestovat proti přísnějším pravidlům před utkáním. Opatření ale zůstanou nejspíš stejná jako v jiných rizikových zápasech. To policie nasazuje stovky policistů, těžkooděnce, psovody nebo vrtulník.

Sledovat budou policisté i situaci mimo Prahu, protože se na zápas chystají i zahraniční radikální skupiny ze Slovenska nebo Polska.

Ministr vnitra Milan Chovanec chce více zákazů vstupu na stadiony pro ty, kteří působí problémy. Podle ministra ale nebude třeba kvůli tomu měnit zákony. Podle něj je spíš třeba využívat zákon tak, jak je napsaný. Uvedl, že od roku 2010 soudy udělily výtržníkům jen necelých 150 zákazů vstupů na stadiony. Jedinou změnu by Chovanec udělal v zavedení registru přestupků.

Nová bezpečnostní opatření

Ministr mluvil i o vzniku pracovní skupiny, která má sestavit seznam bezpečnostních opatření na stadionech. Ve skupině by měli být odborníci z policie, ministerstva i Fotbalové asociace. Policie má za úkol předat do konce června asociaci podrobný seznam požadavků pro zlepšení bezpečí na stadionech.

Čtěte také

Například doporučuje prodávání lístků na občanský průkaz a evidenci výtržníků. Předseda FAČR Miroslav Pelta to přivítal a slíbil, že asociace na postup klubů dohlédne, případně jim finančně pomůže.

autoři: eku , jam
Spustit audio