Ministr Rakušan: Vlaky s uprchlíky budeme směrovat do různých částí Česka, aby se rozložila zátěž

8. březen 2022

Do České republiky zatím dorazilo na 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Pražské asistenční centrum muselo v pondělí kvůli velkému počtu čekajících na čas zavřít. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce jednat s hejtmany. „Minimálně vlaky, které jsou vypravovány Českými drahami, se budeme snažit řídit tak, aby jezdily do různých částí Česka a už ve vlaku bylo nabízeno lidem z Ukrajiny, aby vystoupili na jiném místě než v Praze a tam se nechali registrovat,“ plánuje ministr.

V Praze jsou totiž centra přetížená a registrace trvá dlouhé hodiny, jinde to ale může být rychlejší, vyzdvihuje Rakušan:

Čtěte také

„Pokud míří za vlastním kontaktem do Prahy, jsme ochotni a schopni pro ně koordinovat dopravu, dáme jim nějaká doporučení, ale je v jejich vlastním zájmu, aby registrace probíhala jinde než v Praze.“

Dodává také, že je potřeba se připravit dopředu i na možnost většího množství uprchlíků. „Ve chvíli, kdy by to překročilo limit 250 tisíc, tak se budeme reálně potýkat s problémy sehnat adekvátní ubytování. Je potřeba to pečlivě diskutovat, nebýt překvapen, ale řešit to s předstihem.“

Prodloužení lhůty pro registraci

Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) musel být v pondělí vstup do budovy asistenčního centra omezen z důvodu bezpečnosti i z důvodů kapacity. Jako jedno z opatření, které by usnadnilo zátěž, navrhuje primátor prodloužení lhůty pro registraci.

„Ubytování zajišťujeme už pouze mimo Prahu. Vítám všechnu snahu rozložit zátěž,“ říká primátor. Počítá ale s tím, že část Ukrajinců, které vláda nasměruje do jiných krajských měst, stejně zamíří do Prahy. Podle něj by ale pomohlo, kdyby se například prodloužila lhůta pro registraci příchozích, dnes jsou to tři dny.

„Jde s tím celá řada doprovodných opatření, jako je urychlení nostrifikace vysokoškolských diplomů,“ říká Hřib o dlouhodobém zapojení ukrajinských uprchlíků do českého trhu práce. Ministr Rakušan je ale přesvědčen, že jakmile boje na Ukrajině skončí, část lidí se bude chtít vrátit do vlasti.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související