Ministr Plaga představil plán návratu žáků do škol. Jakými se bude řídit pravidly?

16. listopad 2020

Epidemie koronaviru zpomaluje a už ve středu se do lavic vrátí žáci prvních a druhých tříd ZŠ. Proč budou muset mít roušky i ve třídě? A jak to bude s návratem dalších ročníků k prezenční výuce? První stupeň a deváťáci se vrátí k běžné výuce při čtvrtém z pěti stupňů rizika covidu, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vrátí se také studenti posledních ročníků středních a vyšších odborných škol. Na vysokých školách se obnoví praktická a laboratorní výuka.

Současný návrat do škol je ve čtvrtém stupni rizika podle Plagy povinný. „Nepůjde o žádné patnáctičlenné skupiny jako na jaře. Samozřejmě že ve chvíli, kdy tomu brání zdravotní stav nebo cokoliv jiného, existují instrumenty, jak se s tím vypořádat,“ vysvětlil.

Bez tělocviku, zato s rouškami

Děti se ve školách budou zatím muset obejít bez tělocviku. Klíčovou podmínkou pro návrat k výuce je totiž také nošení roušek po celou dobu, tedy na chodbě i ve třídách. „Studie ukazují, že nošení roušek je významným nástrojem pro omezení šíření covidu-19. Vyzýváme také školy k tomu, aby trávily s dětmi co nejvíce času venku na vzduchu, také podle matice doporučujeme časté větrání,“ zdůraznil ministr Plaga.

Čtěte také

Rozvolnění nošení roušek je možné až ve druhém stupni rizika, kdy „by první stupeň základních škol měl povinné roušky jen ve společných prostorách“.

Optimistický scénář

V Česku je nyní rizikové skóre na hodnotě 70 ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19. V současnosti platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Pokud číslo zůstane pod hodnotou 75 do středy, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření. To by mohlo platit zřejmě od příštího pondělí.

Přesun do čtvrtého červeného pásma by znamenal například otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně, střídavou výuku pro druhý stupeň nebo posunutí zákazu nočního vycházení z 21.00 na 23.00.

autor: and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související