Ministr Havlíček: Od státu zatím podnikatelé postižení krizí dostali 30 miliard, pomoc je odpovídající

Je státní pomoc živnostníkům a firmám postiženým pandemií koronaviru dostatečná? V rozhovoru s Tomášem Pancířem o tom mluvil Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a také ministr dopravy za hnutí ANO.

Čtěte také

Na pomoc živnostníkům a podnikatelům stát podnikl řadu opatření: programy COVID, takzvanou „kurzarbeit“, „pětadvacítku“ a další. „Každý den to vyhodnocujeme, zatím podnikatelům přišlo na účet kolem 50 miliard, což zahrnuje i úvěry, které dostali od bank,“ říká ministr Havlíček. „Bez bank je to kolem 30 miliard korun.“

Dosud poskytnutou pomoc považuje za odpovídající. Peníze se totiž vyplácejí na základě žádosti klienta. „Například všechno ošetřovné, o které bylo zažádáno, bylo vyplaceno,“ zdůrazňuje.

Přesto ve veřejném prostoru zaznívají vůči státu ze strany podnikatelů kritické hlasy. A k větší podpoře malých a středních podnikatelů vyzývá i hodnotící zpráva Evropské komise. „Vládní podpora malých a středních podnikatelů je odpovídající tomu, jak to vypadá v ostatních zemích. Samozřejmě rozumím tomu, že firmy nemají peníze, a i když jim přispějeme 40, 50 procent na chod, je to problém.“

Bude pokračovat program ošetřovného? A jak bude stát kontrolovat, zda pro pobírání ošetřovného u OSVČ existují „vážné důvody“? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související