Ministr Drobil odmítá, že by ovlivňoval porotu Ekofilmu

5. říjen 2010

Ministr životního prostředí Pavel Drobil zásadně odmítá nařčení, že by ovlivňoval porotu festivalu Ekofilm. Internetový deník Referendum napsal, že ministr vzkázal porotcům, který film nemá v soutěži uspět. V reakci na tyto informace pak někteří režiséři své filmy z festivalu stáhli.

Ministr Drobil jakýkoliv svůj zásah do konání Ekofilmu odmítá:

„Já v tomto okamžiku musím velmi jednoznačně a natvrdo prohlásit: Nikdy jsem se nezajímal o jeden jediný film, který soutěží na Ekofilmu, nikdy jsem se nezabýval tím, kdo jsou porotci, nikdy jsem žádného z porotců neoslovil. Ani já, ani lidé, kteří mají právo vydávat se za mé okolí a mé spolupracovníky.“

Ministr životního prostředí zároveň vyzval dotčené osobnosti, aby zveřejnily jméno člověka, který s informacemi o manipulaci přišel:

„Až to jméno budu znát, na toho člověka podám trestní oznámení pro pomluvu, protože nic jiného než pomluva a lež to není,“ prohlásil ministr.

Jestli někdo jednal za jeho zády, Pavel Drobil ve svém úřadu prošetřovat nechce.

Podle deníku Referendum údajně Drobil porotcům Ekofilmu vzkázal, že nemá zvítězit film Martina Marečka Auto*Mat. V pondělí v reakci na tyto informace sedm českých režisérů požádalo o stažení pětice filmů z programu festivalu. Mezi nimi například právě Martin Mareček, Filip Remunda nebo Vít Klusák. Organizátoři jim ale nevyhověli.

Vít Klusák ve vysílání Radiožurnálu popsal, jak se spolu s kolegy k informaci o ministrově údajné intervenci vlastně dostal:

„Je to týden zpátky, co mi volal jeden z porotců, pan architekt Vlado Milunič. Zněl velmi rozhořčeně, říkal, že v té porotě k nim doputovala - skrze nějakou ministerskou úředníci - taková poznámka, možná to byl spíš vzkaz, že si pan ministr Pavel Drobil nepřeje, aby jakoukoliv z 10 cen získal film Auto*Mat Martina Marečka. A podle všeho to porota respektovala,“ uvedl Klusák.

Podle Pavla Drobila ale Vlado Milunič už minulý týden v telefonátu s mluvčí ministerstva popřel, že to byl on, kdo ministra z ovlivňování poroty nařkl.

autoři: jht , mta
Spustit audio