Ministr Chalupa je v Ostravě, bude jednat o znečišťování ovzduší

4. duben 2011

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zamířil na Ostravsko. Chce tam představit takzvaný akční plán. Jde o soubor opatření, která mají zlepšit ovzduší v oblasti, která se už dlouho potýká s velmi špatnými rozptylovými podmínkami.

Legislativním řešením má být podle ministra nový zákon o ovzduší. Tomáš Chalupa chce ale do procesu ochrany ovzduší vtáhnout nejen průmyslové znečišťovatele, ale také domácnosti. Chystá proto informační kampaň, která bude učit, jak ekologicky topit.

Akční plán chce Chalupa tvořit ve spolupráci s ostravskými vysokoškolskými studenty a odborníky z akademické půdy.

„My víme, o jaké emise jde, v jakých jsou oblastech a jsme schopni odhadnout, co je jejich zdrojem. Druhá věc jsou dopady na život a zdraví obyvatel a hledání inteligentních řešení, která pomáhají průmyslu a nedestruují ho,“ řekl Chalupa.

Velkým problémem je podle ministra polský průmyslový zdroj znečištění. Zatímco na Ostravsku je osm velkých industriálních zdrojů, v Polsku je jich 22.

„Přitom například ArcelorMittal má u nás oproti Polsku poloviční limity na znečištění, od roku 2012 dokonce pětinové. Jednáme proto i s polskými kolegy. V polovině dubna se má sejít společná pracovní skupina a má řešit právě i otázku přeshraničních vlivů,“ uvedl ministr Chalupa.

autoři: ima , jap
Spustit audio