Ministerstvo životního prostředí chce do škol čističky vzduchu

12. leden 2012

Dětem ve školách a školkách v Moravskoslezském kraji by se mohlo lépe dýchat - díky čističkám. Ministerstvo životního prostředí zvažuje, že bude přispívat na jejich pořízení v lokalitách postižených znečištěným ovzduším. Školy mohou navíc i letos počítat s podporou ozdravných pobytů dětí v přírodě. V Třinci to dnes potvrdili zástupci ministerstva.

Základní a mateřská škola Petra Bezruče v Třinci leží na dohled od jednoho z největších znečišťovatelů v kraji. Ředitelka Dagmar Bičová si myslí, že na zdraví dětí je to znát. Je přesvědčená, že čističky vzduchu ve třídách by jim pomohly.

„Prostředí, ve kterém na Třinecku žijeme, je opravdu poznamenáno těžkým průmyslem. Určitě by se zlepšila i docházka dětí do školy, protože řada těchto dětí má opakované chronické záněty horních cest dýchacích, alergie, astmaty,“ říká ředitelka.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce, aby na nákup přístrojů přispívali i znečišťovatelé. „Chtěli bychom do toho vtáhnout soukromý kapitál. Chtěli bychom, aby to bylo i o tom, že ty firmy a subjekty, které poškozují životní prostředí, se na tom podílely,“ dodává ministr.

Stát přispěje i na ozdravné pobyty

Kromě toho stát letos přispěje na ozdravné pobyty dětí z regionu. Ještě víc než v prvním roce se bude hlídat jejich kvalita ale i cena. „Aby cena toho produktu, který budeme dotovat a financovat, byla řekněme sociálně únosná, aby tam nevznikaly nějaké velké požadavky na financování z kapes těch rodin a rodičů,“ potvrdil ministrův náměstek Jakub Kulíšek.

Letos by na dotaci mohla dosáhnout i třinecká radnice, která dosud školákům přispívala ze svého. Na výlet se tak může těšit mnohem víc dětí. „Čekáme, že ministerstvo životního prostředí vyhlásí dotace, že nám je přidělí. A školy jsou připraveny vyslat děti na ozdravné pobyty,“ říká místostarostka Milada Hejmejová.

Na ministerstvu zatím nevědí, kolik peněz bude k dispozici. Dotační program chtějí vyhlásit v březnu.

Spustit audio

Více z pořadu