Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vývoz léku na chřipku. Nemoc má v Česku už devět obětí

9. leden 2017

Do pátku zemřelo v Česku na chřipku devět lidí. V pravidelné zprávě o výskytu chřipky to uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s epidemií chřipky zakázalo vývoz léku proti této nemoci Tamiflu.

Od začátku sezony do 6. ledna, ze kdy mají hygienici poslední hlášení, bylo v Česku 35 závažných případů chřipky, většina z nich mezi lidmi staršími 60 let. Devět pacientů zemřelo.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli epidemii až do odvolání zakázalo vývoz léku Tamiflu, který patří do skupiny antivirotik a používá se proti chřipce.

„Česko sužuje plošná epidemie chřipky a za této situace by nebylo zodpovědné dovolit dále vyvážet zásoby antivirotika, které je účinné pro děti i pro dospělé,“ uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Čtěte také

Současné zásoby léku jsou podle ministerstva dostatečné, vývoz nebo prodej do zahraničí by ale mohl dostupnost omezit.

„Držitelé distribučních práv jsou tedy od pondělí povinni poskytnout lék výhradně pro potřeby České republiky,“ dodala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

V prvním lednovém týdnu stoupl počet nemocných s akutním respiračním onemocněním či chřipkou na 1528 lidí na 100 tisíc obyvatel. Ve srovnání s posledním prosincovým týdnem šlo o nárůst o 49 procent. Předpokládá se ale, že o vánočních svátcích lidé nevyhledávali pomoc lékařů a léčili se doma. Hygienici proto porovnali počet nemocných i s předvánočním týdnem, v tomto případě jde o dvanáctiprocentní růst.

„Vzestup je evidován ve všech věkových skupinách a ve všech krajích ČR. Nejvyšší počty nemocných jsou hlášeny z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Vysočiny a Olomouckého,“ uvedl ve zprávě SZÚ. Nejvíce nemocných, a to 3479 na 100 tisíc obyvatel, je u dětí do pěti let. Největší nárůst, téměř o dvě třetiny ve srovnání s předchozím týdnem, zaznamenali hygienici mezi pacienty nad 60 let.

Výskyt chřipky v prvním týdnu 2017 v jednotlivých krajích
autor: aku | zdroj: ČTK
Spustit audio