Ministerstvo zahraničí postupuje zbrkle. Mělo by zvážit rizika spolupráce s Čínou, varuje sinoložka Olga Lomová

Česká republika se chystá u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga uzavřít s Čínou strategické partnerství. Podle prezidenta a premiéra půjde o událost desetiletí. Je otázka, co bude následovat, dodává však sinoložka Olga Lomová.

„Jsem opatrná. Návštěva čínského prezidenta znamená potvrzení pootočení české zahraničí politiky,“ zamýšlí se. Podle ní se zahraniční politika České republiky začíná orientovat čistě pragmaticky. „Otázka lidských práv je hodně důležitá, nejen z etického a možná naivního hlediska. Myslím, že Evropská unie ne náhodou učinila součástí partnerství s Čínou diskuzi o lidských právech,“ připomíná.

Podle jejích slov některé země Evropské unie nasadily úzký a velmi pragmatický směr, který vede k rozkladu společenství, které by nám mělo zaručit mír do budoucna. „Není proto náhodou, že Velká Británie balancuje na hranici výstupu z Evropské unie,“ zdůrazňuje Olga Lomová s tím, že Evropská unie je víc než jen ekonomika. „Evropská unie je projekt, který má zajistit Evropě dobrý život,“ upozorňuje.

Čtěte také

Vzdělaní Číňané podle této sinoložky nechápou směřování České republiky. Zatímco dřív nás obdivovali kvůli důrazu na lidská práva, dnes nad námi vrtí hlavou. Dohodu o strategickém partnerství ale Olga Lomová zatím nechce komentovat, text nemá k dispozici.

„Zatím si nemyslím, že naše politika by byla formulovaná odborníky, tedy těmi, kteří by měli upozornit na zisky a ztráty,“ tvrdí Olga Lomová. Pana Tvrdíka považuje za zvláštního vyjednavače. „V čínských médiích se o němpsalo jako o zvláštním poradci české vlády pro Čínu. Mám pocit, že pokud je tím, kdo formuluje tyto věci, tak to dělá ve spolupráci s čínskou stranou,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.