Ministerstvo financí by se mělo poučit a zlepšit plánování, říká k přebytku státního rozpočtu ekonom

Český státní rozpočet skončil v rekordním přebytku skoro 62 miliard korun, resort financí přitom loni předpovídal opačný výsledek – sedmdesátimiliardový schodek. Dokáže Andrej Babiš zázraky, nebo si naopak neumí naplánovat příjmy a výdaje?

Měl by se za přebytek chválit ministr financí? „Řekl bych, že je to tak půl na půl – politik to dokáže ovlivnit. Víc to dokáže zkazit, ale neřekl bych, že za to nemůže, nebo že to nezpůsobil. Z poloviny je to díky tomu, že se daří ekonomice, trh práce – fantastická míra nezaměstnanosti, pracuje u nás nejvíc lidí vůbec v dějinách České republiky, jsou velké odvody, jede spotřeba, ale pak se také vybírají daně, a to je zásluha ministra financí,“ říká Aleš Michl, ekonom a externí poradce ministra financí.


Nejsou připravené projekty. Taková dálnice se připravuje tak 14 let a víc, čili pokud předchozích 14 let nebylo vyprojektováno tolik projektů, tak teď není co stavět. Můžeme začínat s projekty, ale určitě by bylo možné utratit víc peněz za investice, kdyby byly projekty připravené. Aleš Michal odpovídá na otázku, proč byly mnohem nižší investice

Rozdíl mezi očekáváním a výsledkem je ale propastný – ministerstvo financí se spletlo o 130 miliard korun, což je více než 10 % celkové výše rozpočtu. Podle Michale měl být plán lepší, ale je dobře, že skutečnost dopadla lépe než plán. „Ministerstvo financí by se z toho mělo poučit a určitě by mělo zlepšit plánování,“ dodává.

Všechny zajímá DPH, mimo jiné i proto, že to byla jakási vlajková loď ministra Babiše. Často o ní mluvil a upozorňoval na rozsáhlé podvody. Jak se rozpočet v této příjmové kapitole vyvinul? „Výběr DPH: + 17,9 miliard navíc oproti roku 2015. Polovina z toho je díky tomu, že roste ekonomika, že se daří, je malá nezaměstnanost, spotřeba domácností zhruba o 3,1 % roste. Druhá polovina je díky tomu, že se zavedly přísné podmínky, vybírají se daně a zavedlo se kontrolní hlášení,“ odpovídá Aleš Michl.

Je správné, když se plánovaný státní rozpočet liší od skutečného stavu státní kasy až o desítky miliard korun? K čemu vláda použije očekávaný rozpočtový přebytek? Poslechněte si celý rozhovor s Alešem Michlem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jpr , Jan Moláček
Spustit audio