Ministerstvo dopravy dává Eurovii poslední šanci na opravu mostů na D1 v Ostravě

4. leden 2015

Pokud stavební společnost Eurovia nezačne v určené době řešit problémy s mosty v Ostravě, kterým hrozí zřícení, stáhne stát její bankovní garance. Následně vypíše nové výběrové řízení na opravu mostů. V České televizi to řekl ministr dopravy Dan Ťok s tím, že by byl rád, aby stavební práce začaly nejpozději v dubnu. Mosty jsou sjezdy z dálnice D1 v Ostravě-Přívozu.

„Jestliže do 14 dnů neuvidíme krok nebo nám Eurovia řekne, že závazek neuznává, na což má právo, tak my využijeme našeho práva. Stáhneme bankovní garance, které bohužel nejsou moc vysoké – zůstalo tak zhruba 350 tisíc. Garance se v průběhu dokončování snižovala, přestože ve smlouvě snižování sjednáno nebylo," řekl ministr Ťok.

Ministr by pak následně vypsal výběrové řízení na opravu mostů a náklady by vymáhal na Eurovii v arbitráži.

Eurovia tvrdí, že s ministerstvem o problému jedná. „Již dříve jsme na ministerstvo dopravy dodali návrh smlouvy s podmínkami, za kterých můžeme opravu mostů v Ostravě realizovat. Pokud nový pan ministr bude ochoten s námi o tomto návrhu jednat, jsme na to připraveni. Zatím bohužel známe jeho postoj jen z médií,“ uvedla mluvčí stavební firmy Iveta Štočková.

Jedna z prasklin na dálničním mostě

Dva mosty, které byly uvedeny do provozu před šesti lety, mají problémy s posunem nosníků, sesedáním materiálu a objevují se na nich praskliny. Kvůli tomu na ně ředitelství silnic zakázalo začátkem září vjezd kamionům a omezilo povolenou rychlost pro osobní auta.

Na závažnosti problémů s mosty a důvody jejich vzniku se stát s jejich zhotovitelem, stavební společností Eurovia, dosud neshodl.

Podle Eurovie je důvodem současného nerovnoměrného pohybu mostních opěr a praskání konstrukce navezení nevhodného materiálu do okolních násypů. Konkrétní materiál, takzvaný studený odval, požadovalo ŘSD, uvedla už dříve firma.

Ťok dnes v televizi uvedl třeba také, že se letos začne stavět 60 kilometrů dálnic a rychlostních silnic, a zmínil se i o mýtném. Jestli se do konce příštího roku nenajde nový provozovatel mýtného systému, vrátí se prý ministerstvo dopravy k dálničním známkám pro kamiony.

Problematické mosty na dálnici D1 v Ostravě-Přívozu
autor: | zdroj: ČTK
Spustit audio