Milovníci marcipánu, pozor! Tuhle cukrovinku dřív prodávali v lékárně

dort
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy dort
0:00
/
0:00

Jen málokdo by neznal růže a zvířátka vytvarovaná z této sladké hmoty. Milovníci cukrovinek nedají na tuto sladkou pochoutku dopustit. Z čeho se vyrábí a jaká historie se s ní spojuje?

Marcipán je nepečená cukrovinka vyrobená z namletých mandlí a cukru, případně dochucená několika kapkami růžové vody. Poměr cukru a mandlí se může lišit, ale obsah mandlí by měl být nejméně 30 %. Obecně platí, že čím více mandlí, tím vyšší je jakost tohoto produktu.

S původem marcipánu je obvykle spojováno severoněmecké město Lübeck, popřípadě estonský Talinn, ruský Kaliningrad nebo španělské Toledo. V každém z těchto měst přitom nalezneme minimálně jednu legendu o původu této cukrovinky.


Věděli jste, že...
... marcipán byl dříve prodáván v lékárnách jako lék proti zácpě a nadýmání?

V Lübecku se například traduje, že pečivo s názvem marci-panis (v překladu březnový chléb)z mandlí a cukru zachránilo obyvatelstvo města před hladem, když bylo v 17. století obléháno Švédy. Podobnou historku, kdy chléb z rozemletých mandlí pomohl zabránit vyhladovění města, nalezneme i ve španělském Toledu, které naopak čelilo obléhání ze strany Arabů.

S největší pravděpodobností má však tato cukrovinka původ na Blízkém východě, odkud se v souvislosti s křížovými výpravami rozšířila dále do Evropy. Arabští cukráři podle tradice otiskovali do mandlové hmoty minci s obrazem panovníka neboli mauthaban. Od tohoto slova pak vznikl náš výraz pro tuto mandlovou pochoutku.