Milostivé léto skončilo. Oddlužení využily podle odhadů desítky tisíc lidí

30. leden 2022 14:48

Pátkem skončilo takzvané Milostivé léto, tedy tříměsíční oddlužovací akce, díky které se mohli zbavit svých exekucí lidé, kteří dlužili státu, kraji nebo třeba obci, a to za výhodných podmínek. Podle dluhových poraden pomohl projekt desítkám tisíc lidí.

„Nejčastěji to byly dluhy u dopravních podniků a na zdravotním pojištění. Ještě jsme hodně řešili například dluhy na nájemném u obecních bytů, kdy z původně nízkých částek se stávaly částky mnohonásobně vyšší. Potom tam byly nedoplatky za regulační poplatky,“ přiblížil Radiožurnálu ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

Akce začala loni 28. října a až do pátku mohli lidé uhradit původní dlužnou částku a odměnu 908 korun exekutorovi. Naopak úroky, penále a další poplatky jim stát odpustil.

Exekutorská komora zatím nezná celkový počet lidí, kteří Milostivé léto využili. Podrobné údaje by měla mít v březnu. Podle odhadů dluhových poraden to ale byly zhruba desítky tisíc lidí v Česku.

Původně však akce cílila až na 400 tisíc dlužníků. Neziskové organizace i přesto Milostivé léto chválí. Podle nich se totiž ze systému konečně dostaly exekuce, které se táhnou třeba i desítky let.

Druhé Milostivé léto

Ministerstvo spravedlnosti plánuje Milostivé léto znovu spustit letos na podzim.

„Druhé Milostivé léto by mělo začít platit od 1. září 2022. Akce by opět trvala tři měsíce, to znamená do konce listopadu. Druhé Milostivé léto bychom chtěli zefektivnit, aby bylo zabráněno výkladovým nejasnostem,“ říká mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) se aktuálně o parametrech další oddlužovací akce jedná, a to s opozicí, dluhovými poradci nebo exekutorskou komorou. Resort plánuje navíc v únoru a březnu vyhodnotit výsledky nynějšího Milostivého léta. Pak připraví novelu exekučního řádu.

Nově by se oddlužení mohlo týkat také soudních exekucí, zvýšit by se mohla třeba i odměna exekutorům. Ministr Blažek navrhuje, aby se ale poplatek maximálně zdvojnásobil, tedy na 1816 korun.

Podle ředitele exekutorské komory Jana Mlynarčíka by ale ani to nestačilo: „Exekutoři musí dostat za svoji práci řádně zaplaceno a náklady na to by měly vycházet z výše uhrazené částky. Stále se totiž jedná o exekuci a náklady by měly odpovídat platnému exekučnímu tarifu.“

V plánu je i takzvané „soukromé Milostivé léto“ pro komerční podniky. Už v první vlně se do akce dobrovolně zapojily některé společnosti, třeba úvěrové firmy nebo banky. I těch by mohlo ve druhé pokračující fázi přibýt.

 

autor: Veronika Šírová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio