Miloslav kardinál Vlk

24. březen 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu pražský arcibiskup a primas český kardinál Miloslav Vlk. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídal o Velikonocích, o nových oblastech moderního života, které mohou být pro křesťana zdrojem viny a hříchu. Řeč přišla také na komunikaci mezi lidmi. V úterý 25. března bude hostem ředitel Výcviku posádek ČSA kapitán Miloš Kvapil.

Jaký má svátek Velikonoc poselství pro křesťana a co přináší nevěřícím? "Velikonoce jsou největší svátky v celém liturgickém roce a jsou to svátky, které církev nejprve slavila. Často lidé cítí, že Vánoce jsou krásnější svátky, víc je slaví i široká veřejnost, ale ty jsou až druhé v pořadí, které v životě církve vznikly," vysvětlil kardinál Miloslav Vlk.

A chodil primas český jako malý kluk s pomlázkou za děvčaty? "V našich končinách sice nebylo toto tak velkým zvykem, ale také jsme chodili. Nebyl to ale tak silný zvyk jako třeba na Moravě. Tam se s pomlázkou hodně chodí." Lidé si ale podle něho takové zvyky rádi připomínají, protože liturgie v kostelech jim není třeba tolik blízká. "Lidé chtějí něco zvláštního, něčeho se aktivně zúčastnit, a tak berou nejrůznější zvyky, kterými jsou církevní svátky obklopeny, berou je za své a tím je uskutečňují," dodal.

Kardinál se rovněž dotkl mezilidské komunikace. "Je to nelidské, když spolu lidé nemluví," řekl. Doplnil, že člověk je tvor společenský a je stvořen k dialogu. "Není možné být spolu a mlčet. Dialog je vyjádření naší komunikace, a to je, co je bytostně lidské," upřesnil. Zároveň dodal, že církev má co dělat, aby se naučila s moderní dobou a moderním člověkem mluvit. "V minulosti kněz kázal a neptal se, co tomu lidé říkají. Kázal tak trochu nad hlavy. Kázal na témata, která on sám vybral. My se to snažíme dohnat. Já například po každé bohoslužbě zavádím dialog s věřícími," dodal.

Záznam celého rozhovoru s kardinálem Vlkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.