Miloš Barták z Masarykovy univerzity: Počet turistů na Antarktidě je třeba regulovat

Na uvázlé ruské lodi Akademik Šokalskij ukázala Antarktida svou sílu. Jde však stále o nedotčený kontinent vhodný k vědeckému zkoumání? Ptal se Martin Veselovský Miloše Bartáka z Masarykovy univerzity, který je vědeckým koordinátorem výpravy na Mendlovu polární stanici.

Loňský rok byl podle něj výjimečný. Došlo totiž k zamrznutí mořského ledu. „Posledních 90 kilometrů jsme se museli přepravit vrtulníkem. Doufám, že letos bude moře příznivější,“ říká Miloš Barták. „Snad se budeme moci co nejvíc přiblížit ostrovu Jamese Rosse,“ dodává s tím, že zbývající cestu by vědci mohli urazit na gumových člunech.

Čtěte také

„V Antarktidě se plánuje vyloďovací pořádek podle aktuální situace,“ zmiňuje. Může se tedy klidně stát, že vyloďovací podmínky nemusí být vhodné. V takovém případě zamíří plavidlo k jiným vědeckým stanicím, které zásobuje. Antarktida je podle Miloše Bartáka unikátní. „Na frontě vědecké, technické a logistické panuje přátelská atmosféra,“ vysvětluje.

Čím se vyznačuje posádka lodi Akademik Šokalskij? Kdyby bylo na něm, začal by regulovat počty turistů, které míří na Antarktidu? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio