Miliony na daních jsem platit nemusel, hájí se obviněný podnikatel v solárním byznysu

28. duben 2017

Podnikatel v solárním byznysu Martin Shenar, kterého policie stíhá za nezaplacení daně ve výši přes 70 milionů korun, tvrdí, že se žádného daňového úniku při obchodu s energetickým gigantem ČEZ nedopustil.

V případu jde o jeden z největších solárních parků v Česku, který stojí v Ralsku a u Mimoně na Českolipsku. ČEZ si v roce 2009 od Martina Shenara koupil tři firmy, které vlastnily projekty a pozemky. Na nich pak nechal obří areál za 5 miliard korun postavit firmou Amun.Re, v níž měl Shenar podíl.

Policie se celým případem zabývala řadu let, původně hlavně kvůli podezření, že projekt i stavba byly předražené a že peníze mohly být vyváděny přes různé právníky do okolí tehdy vlivného politického lobbisty Ivo Rittiga. Policie však nyní obvinila jen Shenara, a to za daňový únik.


Co je napsané na rejstříku, je úplně jedno. Chápu, že to může vzbudit podezření. Ale člověk se nestává majitelem společnosti v momentě, kdy je zapsán do rejstříku. Stáváte se jím momentem, kdy podepíšete smlouvu.Martin Shenar

Podnikatel se hájí tím, že žádné daně platit nemusel. Firmy, které v roce 2010 prodával společnosti ČEZ, totiž podle svých slov vlastnil už od konce roku 2007. A tehdy platil zákon, že pokud jste majitelem podílu ve společnosti aspoň půl roku, výnos z jeho prodeje je poté od daně osvobozen.

Na rejstříku (ne)záleží

Zmíněný zákon se ale od 1. ledna roku 2008 zpřísnil. Od té doby bylo potřeba akcie držet nejméně pět let, aby se daň neplatila. Problém je, že podle obchodního rejstříku se Shenar ve všech firmách objevuje jako akcionář až v roce 2009.

Do roku 2009 byl v obchodním rejstříku jako majitel uveden advokát z kanceláře MSB Legal, který je mimochodem známý svoji těsnou spoluprací s lobbistou Ivo Rittigem. Martin Shenar to vysvětluje takto:

Ivo Rittig, soud

„On se tam napsal, když skutečně byl akcionářem, ale pak už se tomu nikdy nevěnoval. Já jsem se jich také ptal, proč to nepřepsali, nikoho to ale ani nenapadlo. A mně to bylo jedno.“

Pokuta místo vězení

K tomu, že byl akcionářem už od roku 2007, má Shenar smlouvy, které hodlá předat policii. Na tom, co je napsáno v obchodním rejstříku, podle něho vůbec nezáleží.

Podle daňového poradce Martina Macury je to nestandardní. „Pokud by ale bylo prokázáno, že společnosti nabyl před 31. prosincem roku 2007, tak by zisk z prodeje dani nepodléhal. Nezapsání vlastnictví do obchodního rejstříku je však porušením zákona.“ Shenar by ovšem za tento delikt mohl podle experta dostat maximálně pokutu v řádu desítek tisíc korun. Naopak za daňový únik velkého rozsahu hrozí i více než pět let vězení.

autor: jaf
Spustit audio