Mílař Holuša podpořil mladé atlety na finále Poháru rozhlasu

7. červen 2016

Pohár rozhlasu už několik desítek let pomáhá mladým sportovcům ke vstupu do velké atletiky. Jedním z těch, kteří na soutěž základních škol rádi vzpomínají, je i halový vicemistr světa v běhu na 1500 metrů Jakub Holuša. Na osmačtyřicátý ročník republikového finále do Kolína přijel podpořit své nástupce.

„Když jsem začínal s atletikou, tak jsem celou soutěž Pohár rozhlasu procházel, a byly to pro mě atletické začátky. Na základní škole to pro nás byla vrcholná soutěž, takže to mám spojené hodně s nervozitou. Dalo mi to základ a myslím, že od toho jsem se pak odrazil do velké atletiky,“ vzpomíná nejlepší český mílař posledních let Holuša.

Tradiční týmová atletická soutěž je specifická tím, že mladý sportovec může absolvovat maximálně dvě disciplíny a štafetu, aby se zabránilo tomu, že jeden talent ovládne všech šest soutěží.

„Pro některé je to nevýhoda, ale zase to trošku smaže rozdíly mezi lepšími dětmi. Tím, že to je týmová soutěž, tak táhnou za jeden provaz,“ přibližuje Jakub Šmejc, vedoucí týmu mladších žáků ze základní školy U Stadionu v Chrudimi a souhlasí s ním i Holuša.

„Vždycky jsem také běhal jenom patnáctistovku a myslím, že ještě štafetu, prostě je to tak rozdělené. Je to dobře udělané, vyvážené,“ oceňuje už lety osvědčený systém tradiční soutěže druhých stupňů základních škol naděje české reprezentace pro evropský šampionát v Amsterdamu a olympijské hry v Riu.

I v Kolíně mezi mladými sportovci někteří dost vyčnívali a platí to i o Tereze Eleně Šínové. Čtrnáctiletá atletka z Prahy vyhrála sprint na 60 metrů v čase 7,74 a pomohla svému celku k vítězství ve štafetě. Nakonec byla ještě druhá ve skoku vysokém.

„Atletiku dělám třetím rokem a trénuji šestkrát týdně. Nejvíc mě asi baví víceboje nebo překážky,“ říká Šínová.

A právě víceboje jsou podle mnohých trenérů ideálním začátkem atletické kariéry, takže Pohár rozhlasu tak pomáhá už téměř 50 let českému sportu. Prošla jím totiž kromě Jakuba Holuši i jména jako Pavel Maslák, Zuzana Hejnová a Vítězslav Veselý.

autoři: jam , nis
Spustit audio