Milan Kvapil

26. leden 2010

Každý rok v Česku cukrovkou onemocní až 50 tisíc nových pacientů - a mnozí z nich na následky své choroby i umírají. Milan Kvapil, předseda České diabetologické společnosti a přednosta Interní kliniky FN Motol, se optimisticky domnívá: "Věřím, že v dohledné době většina pacientů bude buď zcela vyléčená, nebo na cestě k vyléčení." Ve středu 27. ledna bude hostem reportér Pavel Polák.

Doktor Milan Kvapil, mimo jiné i milovník vědecko-fantastické literatury, sám sebe označuje za velkého optimistu. "To, co dnes medicína dokáže, mi připadá neuvěřitelné. Věci, které se u nemocných dají dokázat a které, řeknu-li to banálně, zachraňují životy, jsou na úrovni zázraku," podotýká například.

Navzdory tomu zdůrazňuje - i přesto, že lékařská věda dnes dokáže už mnohé, by pacienti neměli svůj zdravotní stav zanedbávat a spoléhat na to, že medicína případné následky jejich nestřídmého života napraví.

Nejrozšířenější typ cukrovky, tedy diabetes druhého typu, totiž začíná pozvolna, a počínající příznaky onemocnění proto mnoho lidí podcení. A jak to po několika letech končí? Velká žízeň, chátrání organismu, časté močení. "V té době už je třeba bezpodmínečně vyhledat lékaře, protože bez nadsázky jde o život," upozorňuje Milan Kvapil posluchače, aby příznaky cukrovky nepodceňovali.

Jak by mohly do léčby diabetu v blízké budoucnosti zasáhnout moderní technologie? Také o to se Hanka Shánělová zajímala mezi 10. a 11. hodinou. A nezodpovězeny nezůstaly ani posluchačské dotazy. Zajímají-li vás odpovědi Milana Kvapila, najdete je v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milanem Kvapilem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio