Milan Jirásek, předseda ČOV - o návštěvě Číny, olympijské pochodni a čínské cenzuře

Včera se vrátil po týdnu z čínského zasedání národních olympijských výborů předseda Českého olympijského výboru. Strávil v Číně přesně ten nejdivočejší týden, během kterého se s nadsázkou kdokoliv na západ od Číny snažil zhasnout olympijskou pochodeň. To všechno za asistence tisíců policistů a dalších tisíců demonstrantů. Ve zhášení pochodně se také vyznamenali Češi a společně s ostatními tak protestovali proti postupu čínských úřadů proti Tibetu. Odpor světové západní veřejnosti byl natolik výrazný, že pohnul i předními politiky světa, a to tak, že k úvahám o bojkotu slavnostního zahájení letních olympijských her v Pekingu. Pojďme o tom všem v následujících Dvaceti minutách hovořit. Od jejich mikrofonu vás zdraví Martin Veselovský, dobré odpoledne. A hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Dobrý den, pane předsedo.

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste, pane předsedo, se vrátil včera, ale předpokládám, že z Číny jste vše pečlivě sledoval, takže jste si i všiml, že olympijská pochodeň, tak jak cestovala po světě v průběhu minulého týdne, byla několikrát zhašena a opět zapálena. Není to trošku mimo ... jaksi proti pravidlům?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
No, ono ... já jsem se účastnil té olympijské štafety před dvěma lety, byl jsem pozván do Říma, a myslím, že tato příhoda se nastala, teda nastane mnohdy i bez přičinění nějakých demonstrantů, že jim pochodeň zhasne. Na to se veze rezervní oheň a jako doplní se, aktuálně se zapálí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, ten rezervní oheň je stále pořád ještě ten originální oheň z Řecka?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Ne, já jsem to nevyzkoušel, asi pálí zrovna tak jako ten řecký, ale měl by to být řecký oheň.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že ten fakt, že byla ta pochodeň prostě úmyslně demonstranty několikrát zhasnuta, tak to na té myšlence toho, že ta pochodeň prostě jaksi běží po světě a je nakonec dopravena zpátky do dějiště letních olympijských her, na tom ta myšlenka nic netratí?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
No, není to hezké samozřejmě, protože ta ... ten oheň má být roznášen po světě, má demonstrovat pozvání pro mládež nebo sportovce celého světa po čtyřech nebo po dvou letech na olympijské hry a samozřejmě tohle má potom velké trhliny, tohle to pozvání. My můžeme tu olympijskou pochodeň spojovat s nejrůznějšími vznešenými ideály nebo jinak asi charakterizovat, proč ta pochodeň se koná, já bych řekl, že v posledních letech, právě jsem si toho všiml před dvěma lety, když jsem byl číslem jedenáct, musím s pýchou říci, že jsem v Římě byl tou jedenáctkou, takže jsem byl mezi těmi prominenty, prominentními sportovci nebo i sportovními legendami, ale mně se na tom nelíbilo to, že vlastně jakoby ta olympijská štafeta byla prodána firmě Samsung, protože všechno kolem byl Samsung, platil to Samsung, a už jsem měl takový ten pocit, který nabourával ten etos, s kterým jsem tam já přišel. No, teď zase se stalo něco jiného, ale já si myslím, že samozřejmě výborně protesty, každý může vyjádřit svůj názor, mně se na tom nelíbilo, pokud to byly násilné protesty, že jako pochodeň, byla někde jako snaha ji zahodit a tak dále, já myslím, že to nebylo správné a že to vyvolalo i takovou reakci, za každou cenu tu pochodeň dostat tak, jak byla cesta plánovaná. V tom si myslím, že velice tlačí čínské úřady, aby neustoupily ani o kousíček, a předseda ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na to jsem se právě chtěl zeptat, protože z toho týdnu, kdy jste sledoval reakce čínských funkcionářů, jaké jsou reakce na to, že se jim v podstatě půlka světa snaží tu pochodeň zhasnout?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
No, ona to nebude až tak půlka světa asi, když se člověk podívá po těch delegátech toho ... té Asociace národních olympijských výborů, tak vidíte podle barvy pleti a podle těch úborů nejrůznějších, že tam je teda Severní, Jižní Amerika, Jižní Amerika samozřejmě se dosti odlišuje od evropských postojů, je tam Afrika, je tam Asie, je tam Oceánie, a takže jako to vnímání této situace, těch protestů není tak úplně stejné, jako je tady v Evropě nebo jako bylo i po přistání v tom San Francisku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jak to tedy vnímají Číňané, že se minimálně v Evropě a v Severní Americe snaží ta myšlenka té cestující olympijské pochodně být takto narušena?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Číňané, pokud já mohu posoudit, tak oni tomu vůbec nerozumí, proč je to. Pokud se dozvědí, že to tak bylo, protože já sám jsem měl třeba CNN, jsem se díval na zprávy, a v momentě, kdy to bylo choulostivé, tak byl blackout na několik vteřin, prostě ty záběry vypadly a za chviličku tam byly znova.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že tam někde sedí online cenzor?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Zřejmě jo, protože tam je nějaká smyčka určitého zpomalení a pravděpodobně, protože to je nápadné, že kdykoliv ve zprávách něco takového bylo choulostivého, tak to najednou na těch pár vteřinek vypadlo, a pokud, i čínské noviny jsem samozřejmě jako nemohl číst, a pokud jsem četl anglicky psané, třeba Daily China, tak tam o tom jsem se dozvěděl, nebo tam, kdo teda takové noviny čte, tak to tam mohl zjistit, ale prostě bylo to tam podáváno tak, že nějací zlí lidé chtějí Číně narušit ten svátek olympijský, a to pozvání, tu přátelskou ruku, kterou Číňané podávají světu, čili oni tomu jaksi asi nechtějí příliš rozumět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď jen, pane předsedo Jirásku, to je, dejme tomu, reakce těch, řekněme, lidí, kteří nevidí úplně do zákulisí mezinárodního olympijského dění, ještě ke všemu ve chvíli, kdy mají smyčku zpomalené v CNN a jiné programy, tak je to o to komplikovanější, jak se na to dívají samotní olympijští funkcionáři, jaká je jejich reakce?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Tak já myslím, že trošku mezi těmi Evropany je taková jako rozpačitá, jsou obavy, jak to bude všechno dál. Ti asijští a afričtí delegáti, ti jsou jednoznačně jako na straně Číny, jak jsem mohl pozorovat, takže proto taky i závěry, které byly přijaty, anebo i deklarace, tak jsou velice ve všech těch směrech s kritikou situace velmi opatrné, a jednoznačně některé země nabízely, pokud olympijský oheň je někde v nebezpečí, že ho převezmou, že tu štafetu vezmou přes svoje území, jako třeba Guatemala a tak dále, tak já si myslím, že musíme to vidět, že to olympijské hnutí sdružuje skutečně nejrůznější teda země nebo olympijské výbory, které pracují v režimech, které jsou prostě ... je to veliká škála režimů, od zaběhnutých a spolehlivých demokracií až k nejrůznějším totalitním autoritativním režimům a diktaturám, a jejich názor na ... třeba na čínskou skutečnost se může hodně lišit od našeho.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A možná právě když použiji to, co jste říkal, to znamená, že tam na jedné straně sedí například zástupci afrických zemí, což mimochodem je vidět, že ve chvíli, kdy pochodeň dorazila na africký kontinent, tak to bylo všechno takříkajíc v klidu, tam žádné protesty neprobíhaly, a vedle toho sedí na takovém zasedání delegáti či zástupci olympijských výborů evropských či ze Severní Ameriky, není touto situací kolem pekingských olympijských her teď Mezinárodní olympijský výbor dělen právě tou dělící čárou mezi, řekněme, tou severozápadní částí a těmi ostatními státy?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Já myslím, že olympijské hnutí právě proto, že toto je unikát, světový unikát, že se bude držet v jednotě, bude za každou cenu se snažit mezinárodní olympijské hnutí udržet jednotu i za cenu toho, že musí se najít takový kompromis v tom postoji, a ten kompromis spočívá v tom se soustředit skutečně na olympijské hry, na to, aby to byly olympijské hry pro sportovce a aby olympijské hry jaksi nevrazily nějak klín do toho ... do té spolupráce na poli sportu mezi národy. Já si myslím, že to je opravdu unikát, protože mnohé země, které jsou účastny v olympijském hnutí, tak jsou vlastně země, které jsou v ostrém konfliktu, a to bych tady mohl jako je vyjmenovat, ale jistě každý, kdo sleduje to mezinárodní politické dění, tak na to přijde. A pokud by se měl ten konflikt řešit na té olympijské půdě, politický konflikt v těch zemích nebo mezi těmi zeměmi, tak by samozřejmě vůbec nemohla existovat olympiáda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru. Já se s prominutím vrátím ještě jednou k té smyčce na CNN, protože to je jedno z mála, řekněme, osobních potvrzení toho, že minimálně novinářská informační cenzura v Číně opravdu existuje. Padla na těch jednáních národních olympijských výborů, padl tam nějaký požadavek ze strany třeba vás na to, aby v průběhu letních olympijských her v Pekingu toto všechno padlo, aby tam například CNN a jiné světové stanice vysílaly takříkajíc ten reálný čas bez těchto blackoutů a zásahů cenzorů?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
To je základní požadavek, s kterým jaksi Číňané přijali a podepsali ten hosting contract pro pořádání olympijských her, takže já myslím, že toto by asi jenom v krajním případě, když by to znamenalo i omezení nějakého bezpečnostního vážného rizika, jedině v takovém případě by se mohlo takového něco stát, a já bych řekl, že to bude v pořádku, ale já, pokud mohu být objektivní, tak musím říct, že my jsme si jako západní země, jako Evropa a jako i evropská média jsme si poškodili nebo dali jsme jim do ruky takový argument, který je jako kontraargument, to znamená, v těch tibetských událostech na světových stanicích vlastně byly záběry, které nebyly z Tibetu, aby to dokreslily, tu situaci, a toto je objektivně zjištěno a média to uznávají a teď to Číňané používají, byly to záběry třeba z Nepálu, anebo z jiných míst, kde byly nějaké nepokoje, a bylo to podsunuto, jakože to je z toho Tibetu, takže to byla velká chyba a čínská propaganda samozřejmě tohle to má v ruce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pokud se budeme držet opravdu, řekněme, psaných věcí, co je na papíře, to je tedy dáno, tak opravdu v roce 2001, kdy bylo rozhodnuto hlasováním o tom, že letní olympijské hry v Pekingu v roce 2008 budou právě v Pekingu, tak tam opravdu byla ta podmínka, aby minimálně z novinářského hlediska a z hlediska přístupu k informacím to bylo tak, jak jsme zvyklí na Západě. To znamená, že můžeme předpokládat, že v létě začátkem olympijských her prostě veškeré ty hranice padnou? Je to opravdu předpoklad, který se dá ... ve který se dá věřit, pane předsedo?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Bude tam třicet pět tisíc akreditovaných novinářů z celého světa.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, pardon, malá vsuvka, budou mít volný pohyb tito novináři?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Ano, budou mít volný pohyb, oni ho v podstatě mají už dnes, s výjimkou teď momentálně jako do Tibetu nebo do té druhé konfliktní oblasti. A já si myslím, že v tomto teda nastal pokrok, pokud jsem mluvil třeba v Číně i s pracovníky našeho zastupitelského úřadu, tak oni měli pocit, že tento pokrok byl kompenzován tím, že zase byl trošku utažen šroub těm místním novinářům, takže zahraniční novináři se tam dostali, měli volný pohyb, ovšem víme, že tady třeba proběhla aféra s naším reportérem, televizním zpravodajem, s panem Etzlerem, který se dostal do problémů, a teď je otázka vlastně, jak to bylo, je to všechno v jednání, zda to bylo nějaké vykonstruované nebo nebylo. To my, kteří jsme zažili předchozí režim tady, tak si dovedeme představit, že ne všechny události, které se dějí, jsou nějaké přirozené a přirozeným spádem, někdy jsou třeba připravené, nastrojené a připraveny k určitému zkreslenému výkladu, takže já nemohu s určitostí tyhle jako ty věci tvrdit, ale byl to jeden z principů, který jako platil, že když Čína dostane ty olympijské hry, tak toto jaksi musí být zajištěno. A je to i v té olympijské chartě, která stanoví, že po dobu olympijských her musí ta vláda, ta vláda to musela podepsat, tak bude ... ta vláda zajistí dodržování olympijské charty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, sám jste to, pane předsedo, řekl, že není vyloučeno, že Čína na oplátku za to, že těm pětatřiceti tisíci akreditovaným světovým novinářům jaksi povolí uzdu, tak přitáhne kohoutky těm domácím, což se mimo jiné děje i teď, jsou zavíráni novináři za to, že si dovolili psát něco jiného, než je povoleno oficiální cenzurou, tak se ptám, jestli toto je ta přijatelná daň za to, že letní olympijské hry v Pekingu proběhnou relativně v režii tedy toho, co my jsme zvyklí?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
No, já v tom nevidím nějakou daň, ale už samo konání olympijských her v Číně přineslo možnost takového toho drobnohlednějšího pohledu na Čínu, už to je jaksi perfektní, a já myslím, že nikdo by si nijak nepovšiml valně ve světových médiích nějakých těch čínských místních konfliktů, nebýt olympijských her, čili to je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak konfliktů v Tibetu či snad ujgurských útoků bychom si asi povšimli.

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
No, možná, že jo, ale určitě ne v tomhle tom rozsahu, a vždyť to výročí, které teď bylo, bylo čtyřicáté deváté a v podstatě se jaksi nic nedělo, takže já myslím, že to byla velká příležitost a že nemá smysl z toho obviňovat olympijské hry, že v Číně něco zhoršují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Naopak se zeptám, pojďme tu otázku, pane předsedo Jirásku, otočit. Je možné, že z našeho pohledu, tedy z pohledu z Evropy, letní olympijské hry v Pekingu něco zlepší, co se režimu čínského týče?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Já jsem přesvědčen, že ano, ale teď je otázka kdy a v jaké míře. To nemůže nikdo předpovědět, protože já mám takový pocit, že Číňané pracují prostě s úplně jiným jaksi časovým pojmem, než to máme my, že tady co si myslíme, že jsou měsíce, tak tam jsou třeba roky a desítky let a že v některých věcech se v Číně absolutně nespěchá. Oni teď momentálně mají pocit, a teď kdybych měl vyjádřit asi to, co se mi zdálo, že je pocit v Číně obyvatel vůči olympiádě, a musím předeslat, že neumím čínsky, takže jsem odkázán na to, že jsem třeba mluvil jenom s Číňany, kteří mluví anglicky, nebo jsem četl ten tisk nebo jsem mluvil i s našimi lidmi, kteří pracují dlouhodobě v Číně, anebo ze zastupitelského úřadu s našimi lidmi, tak ten pocit těch Číňanů je takový, že, a to jim propaganda dlouhodobě, myslím si, velice úspěšně do nich rozsévala, že oni jsou ... oni byli slabí a každý si na ně dovolil, každý jim ubližoval, teď mají úspěchy, jsou silní a už si to nenechají líbit a naopak chtějí ukázat své úspěchy světu, to je takový ... a to je tedy jako pro ně olympiáda. A oni k tomu přistupují tak, že chtějí to jako skutečně přátelsky ukázat světu, a teď se diví, co ten svět, respektive ten západní, jak se k tomu staví, čili oni mají představu, že podávají tu přátelskou ruku, a těmhle těm protestům prostě jako Čína nerozumí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jim rozumíte, pane předsedo Českého olympijského výboru?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Protestům, které jsou, já jim rozumím, ale samozřejmě myslím si, opět opakuji, není to vina olympiády, protože pořád je to ten fenomén, který dovede dát lidi dohromady, a tak, jak si to dává do vínku, to znamená bez ohledu na ty nějaké rasové, náboženské nebo politické předpoklady, čili na základě rovnosti. A bez toho by se olympiáda rozpadla.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Pojďme, prosím, k našim sportovcům, kteří se vypraví s největší pravděpodobností v létě na letní olympijské hry do Pekingu. Je nějaká alespoň mizivá šance na to, že by byly letní olympijské hry v Pekingu bojkotovány?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Já tomu nevěřím a zatím žádný ze sportovců nedal najevo, že pokud by byl nominován, že by na olympijské hry nejel, a myslím si, že není ani známý žádný případ světového sportovce, zvlášť ne teda těch sportovců, kteří jsou na nějaké vysoké úrovni, nevím o tom.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dostanou čeští sportovci nějaké oficiální doporučení či snad příkaz od Českého olympijského výboru, jak se mají, co se týče nějakého politického vyjádření, chovat?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Oni musí ten už známý tady najednou článek padesát jedna olympijské charty, který tam je přes padesát let, musím říct, v té chartě, ale nikdo si ho nikdy valně nepovšiml, a také tento článek nemá ... není provázen nějakým výkladem těch pravidel, co to všechno znamená, to je velice jaksi jenom obecně řečeno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Můžeme se podívat do minulosti, skloněná hlava při hymně Sovětského svazu Věry Čáslavské, zaťaté černé pěsti černých ...

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Já si myslím, že skloněná hlava by asi nic neříkala, zaťaté pěsti, pokud je to symbol nějakého hnutí, asi by byl problém a také to byl tenkrát problém. A sportovci požadují cestou své organizace, je to komise aktivních sportovců, kde jsou voleni sportovci právě na olympijských hrách vždycky po celé to olympijské období, a oni požadují, aby dostali takovou jakousi kuchařku, co teda se může a co nemůže, jaký je výklad toho článku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dostanou ji od vás tu kuchařku?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
No, my jim to samozřejmě předáme, a to nebude ... to není příkaz, ale to je vysvětlení, protože vykladačem té charty je Mezinárodní olympijský výbor, čili to bude vysvětlení, co je v rámci tohoto článku padesát jedna možné a co je nemožné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte ji napsanou už tu kuchařku?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
My jí psát nebudeme, to sestavují právníci Mezinárodního olympijského výboru a i na naše požadavky bylo řečeno, že abychom se vyvarovali nějakých zmatků a problémů při olympiádě, bylo řečeno, že máme být trpěliví a že v příštích dnech to Mezinárodní olympijský výbor zveřejní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kuchařka bude na světě. Teď čistě se ptám z hlediska vaší zkušenosti toho, jak uvažuje Mezinárodní olympijský výbor, pane Jirásku, když bych si představil, že někdo z našich sportovců bude stát na stupních vítězů a při vyhlašování rozbalí tibetskou vlajku, tak už se to příčí článku jednapadesát olympijské charty?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Podle mého soudu toto se bude příčit článku padesát jedna, ale ono také bude problém s čínskými zákony, protože jako Čína považuje Tibet za své území, ale takto je to také ... takto je přijata do Organizace spojených národů a takto ji uznávají všechny státy světa, čili v Číně můžete se dotknout třeba lidských práv a můžete s nimi debatovat, že Čína by je měla zlepšit, a oni říkají: Ano, my je zlepšujeme, ale ta implementace trvá a tak dále. To je celkem ... v tomto směru můžete i debatovat, ale pokud se týká územní celistvosti Číny, tady narazíte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tam končí legrace, tomu rozumím.

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Ano, tam končí legrace, čili já bych se toho velice obával, protože asi by to pravděpodobně, ale to předbíháme tomu, jaký bude ten návod, ale to si myslím já jako selským rozumem, že vyhlašování jako tibetské vlajky, vyvěšování by mohlo být chápáno jako vyhlašování nebo propagace samostatnosti Tibetu, a to by pro Číňany bylo porušení zřejmě zákona.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zřejmě. A poslední otázka směřuje k tomu, jak by se postavil k takové situaci Český olympijský výbor?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Český olympijský výbor vždycky bude bránit své sportovce a bude bránit určitě svobodu slova, ale je otázka, jestli, protože olympijskými hrami nevládne Český olympijský výbor, ale Mezinárodní olympijský výbor, myslím si, že jaksi takové jemné přestupky vůči tomu článku padesát jedna charty, že by byly velice jemně tolerovány nebo napravovány, je otázka nějakých hrubších přestupků, a myslím si, že sankce jako vyloučení z olympijských her nebo něco podobného, že by zřejmě byla hodně na konci dlouhé řady postupů, které by Mezinárodní olympijský výbor zvolil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, v příštích dnech by měla být na světě kuchařka Mezinárodního olympijského výboru, jak interpretovat článek padesát jedna olympijské charty?

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
Ano, ano, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak děkuji, že jste přišel, pane předsedo Českého olympijského výboru, díky za váš čas a na shledanou.

Milan JIRÁSEK, předseda Českého olympijského výboru:
To nám uteklo tedy, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je pouhých dvacet či dvaadvacet minut. U druhého mikrofonu tady ve studiu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu byl Martin Veselovský. Přeji vám příjemný podvečer. Nezapomeňte, že už za malou chvíli, přesně v osmnáct hodin, také začíná Radiofórum.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio