Články autora

|Mikuláš Klang, moš |Zprávy z domova

Zelení představili nové logo, stínovou vládu i program. Chtějí volební právo od 16 let

Strana zelených na svém sjezdu v Hradci Králové zahájila první fázi kampaně pro sněmovní volby. Zaměřit se chce hlavně na čistou dopravu, bezplatnou zdravotní péči či změnu systému sociálních dávek, který by měl nahradit univerzální občanský příjem. Kromě toho představila i novou vizuální podobu strany a stínovou vládu, jež má vytvářet odbornou opozici té skutečné.

|Eliška Malínská, Mikuláš Klang |Zprávy z domova

Přehlasují poslanci Zemanovo veto? Zákon o střetu zájmů je znovu ve sněmovně

Poslanecká sněmovna by měla definitivně rozhodnout, jestli se podmínky pro podnikání ministrů zpřísní nebo ne. Po vetu prezidenta Miloše Zemana se do Sněmovny vrátí návrh zákona o střetu zájmů. Ten členům vlády zakazuje například vlastnit média, jejich firmy by pak měly přijít o možnost čerpat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky.

| dab, Mikuláš Klang, Jiří Svatoš |Zprávy z domova

Rekordní odměny na ministerstvech, skoro 350 milionů. Nejvíc rozdávala doprava

Ministerstva ve druhé půlce letošního roku rozdělila úředníkům na odměnách rekordní částky, celkem téměř 350 milionů korun. Vyplývá to z dotazů, které Český rozhlas jednotlivým resortům poslal. V porovnání se závěrem loňského roku tak mimořádné odměny ve státní správě vzrostly o minimálně 70 milionů korun. A to i přesto, že odměněných úředníků letos bylo o několik stovek méně.

|Mikuláš Klang |Ekonomika

Budou uzákoněny rodinné firmy? Současná vláda už to asi nestihne, ministři ale neprotestují

V českých zákonech by se mohl objevit pojem rodinná firma. Navrhuje to Asociace malých a středních podniků, podle níž by to státu umožnilo cíleně podporovat tento druh podnikání. Podle odhadů asociace totiž firmy, které přechází z generace na generaci, tvoří téměř třetinu výkonu české ekonomiky. Návrh neodmítají ministři Andrej Babiš, Karla Šlechtová (oba ANO) ani Jan Mládek (ČSSD).

|Iveta Vávrová, Mikuláš Klang, Veronika Šírová |Regiony

Provozovatele letecké záchranky v Ústeckém kraji vybere nová komise. Ministerstvo zrušilo rozhodnutí o vítězi tendru

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo rozhodnutí o vítězi tendru na provozování letecké záchranky v Ústeckém kraji. Provozovatele základny v Ústí nad Labem tak vybere nová komise. Předchozí tendr vyhrála slovenská společnost ATE, proti výsledku se ale další účastník soutěže odvolal k antimonopolnímu úřadu. Ten následně vydal předběžné opatření, podle kterého ministerstvo nesmělo smlouvu podepsat.

|Mikuláš Klang |Zprávy z domova

13 miliard dluhu na výživném. Letáky na úřadech poradí rodičům, jak se domáhat alimentů

Třináct miliard korun v Česku dluží podle údajů Exekutorské komory neplatiči alimentů. Číslo se přitom posledních několik let nesnižuje. Podle exekutorů i neziskových organizací osamocení rodiče často netuší, jak vlastně nezaplacené alimenty vymáhat, a bojí se, že to bude složité. Na úřadech se proto objeví manuály, jak v takových situacích postupovat.

|Mikuláš Klang |Zprávy z domova

Zopakuje Okamurovo hnutí spolupráci s SPO? Na celostátní konferenci o tom rozhodnou delegáti

Do krajských voleb nešlo s nálepkou favorita, přesto se hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury dostalo do deseti regionálních zastupitelstev. Jak nečekaný úspěch potvrdit i v parlamentních volbách, budou vymýšlet delegáti na sobotní celostátní konferenci hnutí. Hlavní otázkou má být to, jestli zopakují volební spolupráci se Stranou práv občanů.

|Mikuláš Klang |Zprávy z domova

Odložení EET i otázka dostavby D8: na žádost opozice se mimořádně sejde sněmovna

Zahraniční politika, dostavba dálnice D8 a odklad evidence tržeb budou témata dvou mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny. O jejich svolání ve čtvrtek požádaly pravicové opoziční strany TOP 09 a ODS. Zdůvodňují to tím, že vláda tyto otázky na běžných schůzích řešit odmítá. V případě EET zbývá jen měsíc, od prosince se opatření dotkne hotelů a restaurací.