Mikolanda: Žádný hráč anglického týmu nezvládne odehrát všechny zápasy v sezoně

7. leden 2022

Tomáš Souček hraje ve West Hamu každý zápas v základní sestavě. Odpočinout si v této sezoně mohl jen při posledním zápase Evropské ligy. „Má v sobě touhu být stále na hřišti. Se svým fyzickým fondem chce běhat až 12 kilometrů za zápas. Náročnost Premier League je ale v kombinaci s domácími poháry a Evropou tak vysoká, že to tělo nezvládne. Podívejte se na Kevina de Bruyneho. Je to hvězda, ale také nehraje každé utkání,“ komentuje Petr Mikolanda.

„Dlouhodobě hrát čtyři zápasy týdně nejde. Myslím si, že trenér Moyes ví, co má dělat a kdy má dát Součkovi volno,“ doplňuje bývalý útočník West Hamu. „Na druhou stranu je tam Alex Král, který by ho měl trochu zastoupit. Nevypadá to ale úplně dobře a nahradit Suka je hrozně náročné. Alex se musí ještě hodně učit.“

Které kluby doplatí na AFCON?

Africký pohár národů se měl původně odehrát už vloni, ale kvůli pandemii korononaviru byl odložen. Od 9. ledna do 6. února se hraje v Kamerunu a týmům nejvyšší anglické fotbalové ligy budou celý měsíc chybět někteří hráči africké národnosti.

Egyptský útočník Mohamed Salah při tréninku na mistrovství světa

„Pro Liverpool to bude asi největší problém, protože jim odejde ofenzivní dvojice Salah a Mané,“ myslí si Petr Mikolanda. Kromě Liverpoolu ale budou afričtí hráči chybět i dalším klubům. Watford, kterému se letos úplně nedaří, přijde o pět reprezentantů a čtyři hráči na zhruba měsíc opustí Arsenal, Leicester a Crystal Palace.

„Hrát v Africe v létě je nesmysl. Premier League hraje nonstop, ale ostatním evropským ligám AFCON tolik nevadí. V anglické lize se to za poslední roky obrovsky změnilo. Kluby dříve nemyslely na to, odkud mají hráče. Teď nad tím manažeři přemýšlí jinak,“ komentuje Mikolanda.

Jak Petr Mikolanda vzpomíná na své angažmá ve West Hamu? Jak dobrý byl Edin Džeko, který přesně před 11 lety přestoupil do Manchesteru City? Potřebuje Pep Guardiola nového útočníka? A jak náročné je pro hráče odehrát v Anglii celou sezonu?

autoři: Martin Minha , vla
Spustit audio

Související