Michálek: Když prezident nabízí funkci v souvislosti s ovlivňováním rozhodování soudů, jde o korupci

18. leden 2019

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman dával opakovaně najevo, jak má v některých kauzách Nejvyšší správní soud rozhodnout.  Při osobních setkáních mu prý také prezident předložil „seznam hříchů“, tedy verdiktů, se kterými nesouhlasil.

Petr Hartman: Ví prezident, že nežijeme v době komunistické justice?

Vratislav Mynář

Nežijeme v době komunistické justice, prohlašuje mluvčí prezidenta republiky. Měl by to často opakovat Miloši Zemanovi a Vratislavu Mynářovi.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil Baxova slova za kupu „mediálně vděčných urážek“. Prezident pak v televizi Barrandov řekl, že doporučení soudcům nejsou jejich ovlivňováním, ale vyjádřením názoru. Soudci by podle hlavy státu neměli žít v izolaci od lidí. Zároveň uvedl, že hradní kancléř Vratislav Mynář jednal se soudci z jeho pověření.

Čtěte takéSoudce Baxa: Prezident dával najevo, jak máme rozhodnout. Jeho chování k justici je zklamáním

Část opozice kvůli tomu chce ve Sněmovně svolat jednání ústavně právního výboru, podle KSČM a SPD k tomu ale není žádný důvod.

„Můžeme svolat jednání, na kterém si vyslechneme zúčastněné strany, například soudce Baxu a Šimíčka a pana kancléře Mynáře a pokusíme se zjistit, co se skutečně stalo,“ vysvětluje poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Nejde prý jen o to, že Hrad měl vydávat doporučení, jak mají soudy rozhodovat: „Zejména tam jsou informace o tom, že tato doporučení byla vydávána v souvislosti s tím, že panu Baxovi bylo nabídnuto, že se stane předsedou Ústavního soudu,“ upozorňuje.

V okamžiku, kdy prezident nabízí funkci v souvislosti s ovlivňováním rozhodnutí a zasahováním do nezávislosti soudů, tak jde o typ korupčního jednání.
Jakub Michálek

„Nestrannost soudů spočívá v tom, že je zákonem stanovený proces, v němž účastníci přednášejí svá stanoviska. Pokud máte jednoho účastníka řízení, který má exkluzivní přístup k soudcům – například když si prezident pozve soudce na kobereček a říká mu, jak má rozhodnout –, tak je porušena nestrannost řízení před soudem, což je jeden ze základních ústavních principů,“ zdůrazňuje Michálek.

Petr Hartman: Miloše Zemana nedonutí jmenovat profesory ani soud

Fyzik Ivan Ošťádal (vlevo) a umělecký historik Jiří Fajt

Prezident republiky se nenechá ovlivnit ničím. Dokonce ani rozhodnutím soudu. Dál si vede svou.

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) podotýká, že Baxovo tvrzení zřejmě není podloženo svědectvím. Prezident se ale podle něj dlouhodobě snaží ovlivňovat věci, které nejsou v jeho pravomocích, a zasahuje do činnosti jiných institucí.

„Nejde jen o tento případ, pan prezident bohužel nerespektuje rozhodnutí soudu ohledně jmenování profesorů Ošťádala a Fajta. Je s podivem, když to u pana Ošťádala odůvodňuje neetickým jednáním, že měl styky s StB, a přesto bez problémů jmenoval premiéra Andreje Babiše,“ uvádí Štěch.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související