Michálek: Čapí hnízdo je jednoduchý případ, soudy zdaleka neusvědčují občany tak důkladně

4. září 2019

Státní zástupce Jaroslav Šaroch chce po necelých čtyřech letech vyšetřování zastavit trestní stíhání obviněných v kauze Čapí hnízdo, a to včetně premiéra Andreje Babiše. Svým nadřízeným předložil k posouzení koncept rozhodnutí, což ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za hnutí ANO) označila jako rozpačité a práci státních zástupců za nepochopitelnou a neuchopitelnou.

„Nikdo neví, proč je takové rozhodnutí navrhováno. Je z toho guláš,“ komentuje nejnovější vývoj poslanec Jakub Michálek (Piráti). V celém případu jde prý o to, zda se podaří prokázat úmysl Andreje Babiše spáchat dotační podvod – orgány činné v trestním řízení mají ve vyhodnocování velkou volnost.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková a premiér Andrej Babiš

Michálek přitom poukazuje na to, že v řadě případů, které končí odsuzujícím rozsudkem, není usvědčení pachatele zdaleka tak důkladné: „U premiéra to trvá podstatně déle a spis je mohutnější. Ukazuje to určitý nepoměr v rozsahu dokazování oproti ostatním občanům.“

„Případ je skutkově velmi jednoduchý, složitá je na něm osoba obviněného. Je to stejné jako v případě Davida Ratha, kde je dobře vidět, jak důkladně musí orgány činné v trestním řízení odůvodňovat svá rozhodnutí, aby nedocházelo k jejich zpochybnění u odvolacího soudu,“ domnívá se předseda pirátských poslanců.

Je třeba, aby (státní zástupci) velmi jednoduše přes média vysvětlili, proč zastavili trestní stíhání, když běželo čtyři roky a po celou dobu se tvářili, že je vše v pořádku.
Jakub Michálek

Čtěte také

Státní zastupitelství se prý k věci postavilo tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá. Aby splnili termín, který slíbili veřejnosti pro učinění rozhodnutí, které ale neučinili a místo toho zveřejnili nějaký koncept. To úplně seriózní není,“ zdůrazňuje.

„Můžeme být napadáni, že jako opozice chceme, aby byl premiér usvědčen. My ale pouze apelujeme na to, aby justice přesvědčivě vysvětlila občanům, proč odklánění peněz z dotačních fondů není podvod,“ uzavírá Michálek.

Proč žaluje premiéra ve věci Národního investičního plánu? Jak budou Piráti vybírat své kandidáty na ministry? A mělo vzniknout ministerstvo informatiky? Poslechněte si celé Interview Plus Vladimíra Kroce.

Po jeho skončení uspořádal tiskovou konferenci k postupu žalobců Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

autoři: Vladimír Kroc , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.