Michal Schoffer: Velký Bratr útočí

22. listopad 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Náš region má za sebou další dny plné smogu. Znovu se proto začalo mluvit o tom, jak to udělat, aby jich bylo co nejméně. Ministerstvo životního prostředí chce prosadit mimo jiné zákon, který by opravňoval úředníky kontrolovat, jestli lidé topí nezávadným palivem.

Úředníci budou možná jednou kontrolovat, čím doma topíme. Nepochybně jde o dobře míněnou snahu zlepšit kvalitu ovzduší, které patří v našem regionu k nejhorším v Evropě. Docela se divím, jak málo rozruchu tahle zpráva u veřejnosti vzbuzuje. Při představě, že u mě zazvoní inspektor, který se bude dobývat dovnitř a odebírat vzorky z ohniště, mi osobně přijde šílená.

Málo na tom, že nás Velký Bratr sleduje, kamkoliv se hneme. Venku nás zabírá stovkami kamer a díky mobilním telefonům má přehled o přesném pohybu našich SIM karet. Něco za něco: můžeme se cítit bezpečněji, zároveň se ale musíme smířit s tím, že se někde skladují snadno zneužitelná data o tom, kde jsme byli a co jsme tam dělali. A teď bychom se pro naše dobro měli vzdát další - domovní svobody a podřídit se metodám domovních prohlídek.

Vzpomínám si, že ještě před několika lety bylo i v naší ulici naprosté minimum dýmajících komínů. Od té doby, co ceny plynu vzrostly o desítky procent ale přibývá jeden za druhým. Někteří z nich prostě na drahý plyn nemají a určitě nezačali přikládat do kotlů nekvalitní palivo jenom proto, aby otravovali vzduch.

Neměli bychom se spokojit s konstatováním, že jiná možnost, než omezovat jejich svobodu není. Docela velkoryse si platíme politiky za to, aby hledali skutečné řešení. A vypuštění nebezpečného gina z láhve jím rozhodně není.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.