Michal Lukeš: Stavíme úplně nové muzeum

1. březen 2013

Historická budova muzea na Václavském náměstí v Praze se uzavřela, ale Národní muzeum stále zve návštěvníky do ostatních svých budov. V současné době například na výstavu Monarchie, která ukazuje, jak se žilo za císaře Františka Josefa I. V pátek byl proto hostem Radiožurnálu ředitel Národního muzea a historik Michal Lukeš.

„Historická budova je teď prázdná. Zůstaly v ní jen modely velryby, slona a žirafy. Restaurují se umělecká díla a do konce roku snad vypíšeme tendr, aby se mohlo začít pracovat na budově jako takové,“ popisuje v úvodu rozhovoru Michal Lukeš. Rekonstruovaná budova podle něj nabídne i zcela nové pojetí expozic. „Stavíme úplně nové muzeum,“ tvrdí a zve posluchače na cyklus výstav Monarchie.

„Pořádali jsme výstavu Republika, kterou jsme chtěli ukázat i život běžných obyvatel, nejen politickou stránku věci,“ vzpomíná Michal Lukeš a dodává, že právě tato výstava měla velký úspěch. „Proto jsme se rozhodli, že se pustíme do doby rakousko-uherské monarchie,“ vysvětluje. Výstava Monarchie se omezuje hlavně na dobu panování Františka Josefa I. „Je symbolem závěru monarchie a šlo o velmi dynamickou dobu,“ uvažuje.

Podle Michala Lukeše se Národní muzeum soustředí na cykly výstav. „Hledáme témata, která vycházejí z našich sbírek. Připravujeme například cyklus s názvem Peníze, v němž nepůjde jen o platidla, ale také o vydělávání a utrácení, hospodaření, dědění nebo loupeže,“ vyjmenovává.

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš se zamyslel, jak se žilo za císaře Františka Josefa I.

Jak se Národní muzeum snaží navázat interaktivní vztah s návštěvníkem? Co všechno zahrnuje cyklus výstav Monarchie? A jak vidí budoucnost Náprstkova muzea? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Lukešem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio