Michal Hašek odejde ze sněmovny, zůstane jihomoravským hejtmanem

23. duben 2014

Jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek se 30. dubna vzdá poslaneckého mandátu. Dál bude hejtmanem a předsedou Asociace krajů České republiky. Ve sněmovně Haška nahradí starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

„Bylo to pro mě těžké politické rozhodnutí, nicméně kdo mě zná, dobře ví, že jsem jihomoravský patriot, takže pravděpodobně ani neočekával jiný výsledek tohoto mého rozhodování,“ řekl Hašek v České televizi a poblahopřál svému nástupci.

Svým rozhodnutím tak po půl roce splnil slib sociální demokracie voličům, že omezí kumulaci významných funkcí. Chce se také znovu ucházet o post předsedy Asociace krajů České republiky, kterou vede od roku 2008 a jejíž šéf se volí každé dva roky.

Lídr strany a premiér Bohuslav Sobotka Haškův krok ocenil. „Věřím, že ho budou následovat další představitelé ČSSD, kteří kumulují placené funkce,“ dodal.

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel odmítl svůj případný nástup do sněmovny dopředu komentovat, ale už dříve uvedl, že pokud se stane poslancem, starostou zůstane. Zdůvodňuje to mimo jiné tím, že už na podzim budou komunální volby a měnit těsně předtím vedení města se prý nevyplatí.

Mezi postem hejtmana a poslance si z ČSSD musí do soboty vybrat ještě karlovarský hejtman Josef Novotný a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Michala Haška vystřídá ve sněmovně starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (snímek z března 2012)

Novotný se vyjádří při čtvrtečním jednání zastupitelstva kraje a Běhounek rozhodnutí oznámí zřejmě v pátek v tiskové zprávě.

Po loňských předčasných volbách do sněmovny získalo poslanecký mandát celkem pět hejtmanů z ČSSD.

Milan Chovanec se už dříve vzdal funkce plzeňského hejtmana a stal se ministrem vnitra. V březnu složil poslanecký mandát jihočeský hejtman Jiří Zimola.

autoři: Vladan Dokoupil , sib , vok | zdroj: ČTK
Spustit audio