Michal Dočekal

Premiéru inscenace Čekání na Godota, již režíroval - právě tu zmiňuje Michal Dočekal, současný šéf činohry Národního divadla v Praze, v odpovědi na otázku, co jej v poslední době nejvíce potěšilo. Václav Žmolík se však zajímal například i o to, nakolik je jeho host potěšen skutečností, že pravděpodobně i nadále zůstane v čele činohry Národního divadla nebo jaké jsou jeho další profesní plány.V neděli 7. února bude hostem lékařka a vědkyně Eva Syková.

Nedávno toho byla plná média - současnému šéfovi činohry Národního divadla v Praze končí v této sezóně smlouva, a přestože vedení divadla oslovilo osm špičkových osobností, všechny nabídku, aby převzaly práci po Michalu Dočekalovi, odmítly. Zatím se tak zdá, že v čele činohry zlaté kapličky i nadále zůstane sobotní host Václava Žmolíka.

To, že nikdo nebude mít zájem o jeho post, Michal Dočekal nepředpokládal. "Smlouva mi vyprší příští sezónu a předstih, s nímž se můj nástupce sháněl, byl správný, protože v divadle se plánuje na dlouhou dobu dopředu. Výměna nakonec pravděpodobně neproběhne - protože se nikdo na mou pozici nepřihlásil."

Michal Dočekal tedy pravděpodobně v čele činohry setrvá i nadále. Jak by se však dál odvíjela jeho profesní kariéra, kdyby někdo z oslovených - ať už David Radok, Hana Burešová nebo kdokoliv další - na nabídku převzít jeho post v Národním divadle kývl? "Je trochu ošemetné říkat, co bych dělal, kdyby..." zamýšlí se režisér. "Myslím si, že bych do konkurzu šel, ale je to jen podmíněná odpověď."

Jak si Michal Dočekal vysvětluje situaci, kdy žádný z režisérů o angažmá v Národním divadle nestojí? A jak zareagoval na ubezpečení svých režisérských kolegů a kolegyň, že právě on - jako šéf činohry Národního divadla - je mužem na svém místě? Také tyto otázky zazněly ve vysílání Víkendového Poledního Radiožurnálu a odpověď Michala Dočekala si můžete poslechnout i teď. V záznamu celého rozhovoru v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Dočekalem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio