Michail Gorbačov oslaví své životní jubileum v Primoštenu

10. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Své 75. narozeniny oslaví v Primoštenu bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Splitsko-dalmatská oblast má stejně turistů jako v loňském roce. Nejvíce lidí přijelo letos na Makarskou riviéru. Zamilovaný fotbalový fanoušek nechal na tabuli na stadionu v Záhřebu zazářit nápis pro svou vyvolenou.

V Primoštenu oslaví své 75.narozeniny bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Akce se uskuteční 29.září. Pro bývalého prezidenta Sovětského Svazu bude připravena slavnostní hostina, velký ohňostroj ale také tisková konference pro novináře.

Zamilovaný fotbalový fanoušek nechal na tabuli na stadionu v Záhřebu zazářit nápis Geo, vdej se za mě. Stalo se to během úterního utkání mezi Dynamem Záhřeb a londýnským Arsenalem. Kromě 35 tisíc fanoušků si nabídku přečetla i 23letá Gea, které byla zpráva adresována. Nabídku svého přítele okamžitě přijala.

Splitská policie objevila přívěs kamionu, který se před 10 dny účastnil velké dopravní nehody v tunelu Ledenik. Přívěs byl objeven na skládce. Policie proto místo nálezu zajistila.

Splitsko-dalmatská oblast má stejně turistů jako v loňském roce. Nejvíce lidí přijelo letos na Makarskou riviéru. Hvar, který patřil v loňském roce mezi absolutní favority v návštěvnosti má letos o 6 procent méně hostí.

Ceny

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,20 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Kurzy a doprava

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,30 kuna a za 100 slovenských korun 19,05 kuna. Za jedno euro dostanete 7.22 kuny.

Na dálnici z Karlovce směrem do Záhřebu se stala dopúravní nehoda. Tvoří se tam kolony v obou směrech. Doprava je svedena do odstavných pruhů.

Přechody: V Kaštelu, a Plovaniji je zvýšený provoz směrem ze republiky. Ostatní přechody bez potíží. Trajekty plují podle řádu. Velký provoz je v přístavech mimo jiné na Cres. Jde o přístavy Brestovo a Mišnjak.

Počasí

V Dalmácii a ve Slavonii bude zítra svítit slunce. V ostatních oblastech se už začnou opět objevovat mraky. Především v Gorském Kotaru. I na Istrii už opět opčítejkte s oblačností a možnými přeháňkami. Vát bude severní až severozápadní vítr, odpoledne pak příjemné JUGO. Ranní teploty na pobřeží 19 - 24, přes den 24 - 29 stupňů. V Dalmácii se počasí zhorší až v sobotu. Mraky a přeháňky očekávejte až do pondělí. Úterý a středa bude pak opalovací. Bude slunce a teploty do 28 stupňů. Na Istrii se počasí zlepší až ve středu, kdy bude taktéž svítit slunce s teplotami do 25 stupňů.

Předpověď pro Jadran: Meteorologové vydali upozornění, že hrozí bouřky. Vítr může dosáhnout síly až 40 uzlů. Zítra bude na moři převážně jasno, od severu přijdou mraky. Bude severozápadní vítr, během dne bude oslabovat a otáčet se na jugo. Moře na 2-3, viditelnost 10-20 km.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu