Michaelu Jacksonovi jsem řekl ne, ujišťuje emeritní kastelán Karlštejna

2. srpen 2019

Na Karlštejně je déle než Karel IV. Napřed byl 10 let průvodcem, pak přes 30 let jeho kastelánem. Pracoval zodpovědně a neváhal proto odmítnout i žádost slavného zpěváka.

„Karlštejn je hrad známý nejen u nás, ale i ve světě,“ ujistil Jaromír Kubů v Blízkých setkáních Aleše Cibulku a doložil to historkou. Vyprávěl, že když byl Michael Jackson v ČR, volal mu jeho manažer, jestli by zpěvák mohl v historické expozici hradu uspořádat raut pro 500 lidí.

„Řekl jsem ne, protože to prostě možné není. Lze to v prostorách tomu určených. Ale v historické expozici?! Na druhé straně telefonu pak bylo dlouhé ticho.“

Jaromír Kubů

Kastelán Karlštejna nabídl samozřejmě celé skupině kolem Jacksona prohlídku hradu. Kdykoli. Ve dne i v noci. „Nepřijeli. Ovšem tuto skutečnost dal někdo médiím a na základě článku, kde bylo popsáno, jak jsme ho odmítli, jsme dostali asi 10 dopisů od lidí z ČR, že jsme udělali dobře. Asi to nebyli jeho přátelé,“ odhadl Jaromír Kubů.  

Jak se z něj stal kastelán a kde začínal? Dá se srovnat Karlštejn v dobách jeho začátků s dneškem? Zajímá se o to, co se tam dnes děje? Chtěl by být kastelánem Pražského hradu?

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související