Michael Vít, hlavní hygienik ČR

Pokud počty nakažených hepatitidou A porostou současným tempem, snadno dosáhneme rekordu z roku 1999, kdy byl výskyt této nemoci zaznamenán u téměř tisíce Čechů. Zatím je popsáno jen o něco málo více než šest set případů. Hygienici tvrdí, že o epidemii nejde. Ale zároveň dodávají, že vlastně nevědí, jak se infekce roznesla z rizikové skupiny pražských narkomanů do ostatní populace. Politici vytušili příležitost, ze šíření žloutenky udělali jeden z předvolebních trháků. A normální lidé se už několik týdnů baví tím, že shánějí vakcínu proti žloutence, která na českém trhu prostě není. Do toho vzrůstá výskyt i dalších nebezpečných infekčních onemocnění, jako je černý kašel nebo lymeská borelióza. Takové je i téma příštích dvaceti minut. U poslechu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu vás zdraví Martin Veselovský. Mým dnešním hostem je hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Dobrý den. Vítejte ve vysílání Českého rozhlasu.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Víte, je šíření hepatitidy A pod kontrolou?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Tak určitě zatím ten, tu kontrolu nemáme až tak stoprocentní, protože za čtyřicet týdnů tohoto roku máme evidováno k dnešnímu dni sedm set čtyřicet dva případů. A ten mezitýdenní nárůst je sto čtyřicet jedna případů. Čili nehovořil bych o epidemii v rámci celé České republiky, ta epidemie opravdu byla mezi těmi intravenosními narkomany. Ale bohužel zatím ten výskyt stále je vyšší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy stále opravdu ještě nevíte, jak přesně se žloutenka typu A rozšířila z té nejkritičtější skupiny narkomanů směrem do ostatní populace?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Pane redaktore, ta žloutenka se může šířit několika typy. Ten typ, který bychom třeba rádi slyšeli, abychom ho mohli velmi rychle přerušit tu cestu nákazy, by byl jasně identifikovanou kontaminovanou potravinou nebo vodou. Bohužel tento typ hepatitidy se pravděpodobně šíří kontaktem. Čili nemocný člověk svou infekční dávkou nakazí nějaký předmět nebo nějakou potravinu, kterou zkrátka konzumoval ten jeho spolukontakt. A takhle se nám bohužel ta epidemie dostala od narkomanů v těch sociálních skupinách do bezdomovců, od bezdomovců do skupin nezaměstnaných a bohužel tam už pak byl přeskok do té skupiny dospělých lidí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste zmiňoval šíření této nemoci například skrze jídlo či vodu. To je ten známý případ z roku 77 skrz tu polskou jahodovou dřeň, kdy bylo nakaženo, pokud se úplně nepletu, asi třicet tisíc Čechů. Z jakého důvodu to teď je ta, to kontaktní šíření a ne právě skrze například jídlo?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
My jsme nenašli, opravdu jsme nenašli ten vektor. A já můžu říct, a musím pochválit své kolegy, jak epidemiology, tak praktické lékaře pro děti a dorost a pro dospělé, protože z těch sedmi set čtyřiceti případů jsme sto šest případů aktivně vyhledali. To znamená, že jsme si analyzovali ten kontakt, vyšetřovali ten kontakt. Takže tady myslím, že je velmi dobrá práce. Ale opravdu se nám nepodařilo najít ten konkrétní zdroj.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Víte, je to, že se žloutenka typu A takto šíří, tedy kontaktně a v podstatě v této chvíli zasahuje i děti, je to nebezpečné?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Já bych chtěl říct, že zrovna tento typ žloutenky nepřechází do nějakých chronických, a já nevím, dlouhodobých nebo trvalých následků. Ale chtěl bych vás trošku opravit. Těch dětí předškolních a školních máme naopak v tomto vyšším výskytu relativně málo. My evidujeme opravdu, jestli se nemýlím, kolem čtyřiceti dětí základních škol. Ale to, co je atypické na této epidemii, je právě vysoký počet onemocnělých v tom věku od pětadvaceti do čtyřiceti let.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte pro to nějaké vysvětlení?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Myslíme si právě, že to je kontaktní epidemie v těchto věkových skupinách, která opravdu začala u těch sociálně nižších vrstev, které se pohybují kolem těch pětadvaceti až čtyřicet let. Není to, opravdu ten vyšší výskyt není mezi dětmi, který se vždycky dá očekávat koncem prázdnin a začátkem školního roku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jen připomínám, že posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál. Mým dnešním hostem ve Dvaceti minutách je hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Pane doktore, víte kolik v tuto chvíli stála dosavadní protiepidemiologická opatření proti žloutence typu A?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Já si nedovedu říct přesně, kolik ta protiepidemická opatření stála. Já musím říct, že na to aktivní očkování narkomanů a bezdomovců nás ty náklady jako stát stály přibližně dva miliony korun. To je jedna z věcí. Ale na druhé straně musím říct, že opravdu se nám podařilo snížit to riziko přenosu mezi narkomany a bezdomovci. A to máme naprosto definované a naprosto dokumentované na počtu výskytu v této skupině.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Možná ta moje další otázka bude laická, protože rozhodně nejsem vystudován ve stejné odbornosti jako vy. Na druhou stranu, podle dosavadních informací těch patnáct set narkomanů a bezdomovců z té komunity, která byla nejrizikovější pro současné šíření žloutenky typu A, tak tito lidé dostali vakcínu proti žloutence typu A, což je oněch dva miliony dvě stě padesát tisíc, řekněme, při těch současných tržních cenách jedné vakcíny. Nebylo lepší preventivně očkovat a dlouhodobě očkovat tuto skupinu, aby se vůbec tato epidemie nevyskytla, nerozšířila?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Pane redaktore, nejsme ojedinělý stát v Evropské unii. Naprosto identický způsob šíření a naprosto obdobná epidemie je dneska v Lotyšsku, kde opět začala mezi intravenosními narkomany přibližně ve stejné věkové skupině a dostala se do té skupiny dospělých. Já musím říct, že my jsme posledních opravdu deset let měli velmi nízké výskyty virové hepatitidy typu A. Kdybyste se podívali do devadesátých let, tak jsme se běžně pohybovali kolem těch tisíc, tisíc dvě stě až dva tisíce případů. A...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jen pro, technická poznámka, posledních osm let, ještě v roce 992000 to bylo téměř tisíc.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Ne, ano. Téměř tisíc. Pak to šlo na devět set, na šest set a pak jsme se dostali do těch hodnot, které se pohybovaly kolem dvě stě, maximálně sto. Poslední dva roky to bylo sto třicet sedm nebo sto dvacet osm. Čili ano, takhle ty data se snižovaly. Ale bohužel to znamenalo, že ta česká populace se s tímto virem nesetkala a nepromořila se. A v tu chvíli, jak do této nepromořené populace, která nemá protilátky, se dostane asi takovýto atak, který byl velmi intenzivní v té pražské skupině narkomanů, tak pak bohužel se dá očekávat tento vyšší výskyt.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumímli tomu dobře, tak pokud by, s trochou nadsázky, pokud bychom řekli, že když za rok 2008 bude ten výskyt žloutenky A opět třeba na té tisícovce ročně, což by se tak zhruba dalo odhadnout, tak že to z hlediska vás jako hygienika bude v podstatě dobře, protože se začne česká společnost o něco více promořovat?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Pane redaktore, to je váš výklad...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říkám s nadsázkou.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Ne ne ne ne. To je váš výklad. Samozřejmě není to dobré, naše snaha je co nejvíce omezit výskyt infekčních nemocí. Ale já ještě bych vzpomenul několik aktivit, které se podílejí právě na tom, že naše děti relativně jsou ochráněny. My jsme po povodních, ať to byl rok 2002, nebo 2004, právě v Praze a ve Středočeském kraji naočkovali relativně velké množství malých dětí proti hepatitidě typu A. A myslím si, že toto je i výsledek toho, že v současné době mezi těmi dětmi se ten výskyt relativně nešíří.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Podle jakého klíče jsou rozdělovány vakcíny, abych tak řekl, ze skladů státní zprávy, tedy jaksi z těch zásob, které má k dispozici, které mají k dispozici například hygienické stanice?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Ano, já bych to řekl opačně. Jednak jsou dva zdroje vakcín, jednak hygienická služba, která musí počítat s tím, že ten výskyt může být, že může být v kolektivech a že musíme dělat takzvaná protiepidemická opatření, tak my pro své potřeby na základě minulých let plánujeme určité množství, jsou to tisíce dávek, které používáme a kdy očkujeme právě kolektivy ve školách, ve školkách nebo na závodech. Toto je hrazeno ze státu a tuto vakcínu má hygienická služba. A já si myslím, že tady nebyl nedostatek. Druhá...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem se ptal právě na ten klíč k těm školám, školkám a závodům. To je, v jakou chvíli je například celá škola vybavena vakcínou za státní peníze?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Výborně. Výborná otázka. My šetříme ohnisko nákazy, jdou tam naši kolegové epidemiologové, kteří na základě toho šetření přímo v terénu v té třídě vytipují ty nejužší kontakty a vyhlašuje se tam takzvaný zpřísněný zdravotní dozor, kdy tyto nejužší kontakty jsou očkovány jednou dávkou hepatitidy typu A a po dobu padesát dní se zúčastňují takzvaného zpřísněného zdravotního dozoru, kdy dochází ke svému buď dětskému, nebo praktickému lékaři pro dospělé, jsou vyšetřovány, je jim odebíraná krev a zjišťuje se, zda u nich nemůže dojít nebo nedošlo k nákaze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je, pane Víte, pravdivá informace, že ty vakcíny, které v současné době jsou používány právě ve školách a v některých školkách, že je nutno je zhruba po roce přeočkovat?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Takto, to jsou dvě věci. Klasické očkování proti hepatitidě typu A je dvoudávkové, které se přibližně po roce po roce přeočkovává, nastupuje deseti až patnáctiletá imunita. My pro to ohnisko nákazy, abychom ho zlikvidovali, abychom ty děti konkrétně ochránili, očkujeme jednu dávku. To je doporučení v rámci celé Evropy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Českého rozhlasu 1 Michael Vít, hlavní hygienik České republiky. Tušíte už, pane Víte, kdy bude epidemie kulminovat? Zda se to dá v tuto chvíli odhadnout?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Tak my vycházíme z našich statistických dat, protože hepatitida typu A je nemoc, které se povinně hlásí a my za tu éru našeho centrálního registru, která je delší než dvaceti let, máme nějaké predikce. Čili my se domníváme, že by ten vyšší výskyt mohl kulminovat počátkem listopadu a pak by postupně mělo dojít k odeznívání toto vyššího výskytu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, vzhledem k tomu, že jsme na počátku října, tak ještě měsíc asi bude ze strany společnosti určitý hlad po vakcínách na hepatitidu typu A, která, jak už jsem na počátku říkal, na trhu v současné době téměř není. Podle mých informací snad v Ostravě se dá tato vakcína ještě sehnat. Zaznamenal jsem případy toho, že si lidé jezdí do západní Evropy, vakcínu si sami přivážejí. Ptám se, jestli čirou náhodou nemělo být starostí státní správy, aby, když už ví tři měsíce, že tady běží jakási možná omezená epidemie žloutenky typu A, aby zařídila dostatečné množství těchto vakcín?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Pane redaktore, ty vakcíny se vždycky, to je biologická výroba, to není výroba, kdy sesypu několik chemických látek. Ta biologická výroba té vakcíny trvá minimálně jeden měsíc. Já mohu dneska říct aktuální data, která mám ze Státního úřadu pro kontrolu léčiv a od dovozců, že v týdnu od 2. do 6. října mělo být dovezeno a dáno na trh deset tisíc dávek dětské vakcíny, že tam mělo být dáno ještě tři tisíce dávek té dvojvakcíny proti áčku i béčku hepatitidě. Od 8. října že by mělo být na trhu přibližně třináct tisíc dávek té vakcíny pro dospělé. A od 13. října by mělo být dalších jednadvacet tisíc balení té dvojvakcíny. A to jen od jedné firmy, od té druhé firmy se stále projednává uvolnění, které by mělo být v tomto nebo následujícím týdnu. A tato firma by měla také dávat několik desítek tisíc vakcín. Já mohu garantovat, že Česká republika teď bude mít vakcín možná v největší míře v rámci Evropské unie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bude se podle vašeho názoru a podle vašich zkušeností či modelů, které máte k dispozici, taková, takové šíření, nebo taková epidemie opakovat?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
To je velmi složité. Určitě se každý rok v období začátku školního roku bude zvyšovat výskyt právě v těch dětských skupinách i ve těch skupinách dospělých, protože hepatitida typu A je nemoc špinavých rukou. A během těch prázdnin opravdu trošku zapomínáme na ty hygienické návyky. A já bych byl strašně rád, kdyby se jako výsledek nebo vedlejší efekt tohoto zvýšeného nárůstu opravdu vžilo v české populaci pravidelné používání těch klasický základních hygienických návyků. A to určitě je dobrý klíč k tomu. A v těch minulých letech jsme snížili výskyt hepatitidy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pane Víte, asi si oba dobře pamatujeme, že už za našeho dětství se přesně toto říkalo: je potřeba si osvojit ty standardní hygienické návyky, abychom nedostali tu nemoc špinavých rukou. Proto jsem se ptal na to, jestli se bude epidemie opakovat.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Tak epidemie různých infekčních nemocí se opakují v cyklu. Vy víte, že jak jste mi tady definoval, od toho roku 99 tady byl relativně nízký výskyt. Po deseti letech se ten výskyt teď relativně hodně zvýšil. Já věřím, že v těch příštích letech ten výskyt opět bude v rámci toho normálu těch výskytů nižších, kolem těch dvě stě případů na rok.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když už hovoříme o žloutence A jako o nemoci špinavých rukou, minimálně v tisku se objevily, možná z nějakého pohledu extrémní, příklady chování opatrného jako třeba nepodávání ruky jiným lidem a tak dále. To se dá doporučit, nebo ne?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Já si myslím, že naučme se reálně tít s touto infekcí. Já opakovaně říkám, přijduli z městské hromadné dopravy, přijduli z venku, umeju si ruce. Ruce si meju před každou přípravou jídel. Jestliže teď opravdu my informujeme, že ten vyšší výskyt je v celé populaci, tak se snažme ty ruce mýt častěji a opravdu pravidelně po každém použití toalety.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Má cenu podle vašeho názoru, aby například dopravní podniky nebo supermarkety umývaly každý večer madla, za která se chytáme v hromadné dopravě nebo ta madla nákupních vozíků?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Víte, mýt je ráno a večer, to si myslím, moc velký význam nemá. Určitě by mělo význam to, kdyby se na každé konečné stanoviště té městské hromadné dopravy nějakým buď saponátem, nebo dezinfekčním prostředkem ty madla očistily. Minimalizuje to možné riziko. Ale já bych chtěl říct, že k tomu přenosu přes ty madla by musely být vysoká infekční dávka, muselo by to madlo být vlhké, musela by být příznivá teplota a ten člověk, který se takto vysoce infikovaného madla chytil, by rychle pak tu ruku asi musel dát do úst, to znamená, musel by to přenést přes nějakou potravinu. Čili těchhle náhod vysokých by tady musela být celá řada, aby k tomuto přenosu došlo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě podotýkám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, posloucháte Český rozhlas 1. A mým dnešním hostem je hlavní hygienik české republiky Michael Vít. Pane doktore, vedení Středočeského kraje chce naočkovat zdarma všechny prvňáky úhrnem za zhruba pět a půl milionu korun, Magistrát hlavního města Prahy vyčlenil na nákup vakcín a dezinfekčních prostředků tři celé čtyři desetiny milionu. Další peníze vydávají jednotlivé radnice, například v Praze, na podobné nákupy. Bylo by to i vaše doporučení?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Já už jsem se k tomu několikrát vyjadřoval. Za prvé, děcka v Praze a v Středočeském kraji v minulých letech velmi často se zúčastnily na akci "Twinrix, jedna dávka zdarma". A pokud já mám informace od kolegů pediatrů, tak minimálně třicet až čtyřicet procent dětí v Praze je už naočkováno dvoudávkovou vakcínou proti hepatitidě typu A a typu B. Čili rozhodnutí o očkování by se netýkalo celého ročníku. Na druhé straně, já bych strašně byl rád, aby lidé věřili, že tam, kde je očkování plně medicínsky indikováno, tak to je to očkování, které je v rámci hygienického šetření mých kolegů epidemiologů. A jinak musím říct, že ano, ti lidé mohou mít obavu, mohou se nechat naočkovat, ale je důležité, aby každé toto očkování posoudil praktický lékař pro děti a dorost, protože každé očkování má určité kontraindikace a musí to ten praktický dětský lékař posoudit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a teď se posuňme od hepatitidy typu A k další nemoci, která je možná ještě výrazně nebezpečnější už jen proto, že to podle některých odhadů vypadá, jako kdyby přestávalo účinkovat očkování proti černému kašli. To tak opravdu je?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Tak, já bych to trošku poopravil. My dlouhodobě zjišťujeme, jako i v jiných státech Evropské unie, ve Finsku, Francii, v Holandsku, ve Španělsku, mino Evropu Kanada, Amerika, Japonsko, zjišťujeme, že u dětí starších, řekněme, deseti let najednou máme vyšší výskyt dávivého kašle. V České republice, abych to definoval, abych to ukázal, jedná se přibližně asi o možných sto až sto dvacet případů za rok, kde jako komplikace toho černého kašle může být zápal plic. A zjišťujeme, že tato věková kategorie už nemá dostatek protilátek. A jediná možnost, která tady v tuto dobu je a která se aplikuje i v ostatních státech Evropské unie, je, že bychom v této věkové kategorii dávali takzvanou posilovací šestou dávku a navodili výskyt, zvýšený výskyt protilátek proti dávivému kašli a tímto bychom ochránili ty desetileté a starší děti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je plán, který bude uskutečněn bez ohledu na nějaká legislativní opatření, a nebo to bohužel bude muset, bohužel možná z vašeho pohledu, projít sněmovnou?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Ano, ano, to je plán, který my dáváme do novely, do novely naší očkovací vyhlášky. Na druhé straně, v příštím roce by vůbec měla být změna toho očkovacího schématu nebo financování toho očkování, protože běžně v celé vyspělé Evropské unii očkování hradí zdravotní pojišťovny. My jsme, do konce letošního roku očkování hradil stát, bylo to ze státního rozpočtu. Od příštího roku je snaha, aby i toto očkování se hradilo z veřejného zdravotního pojištění, které by možná umožňovalo daleko aktivněji zavádět i nová a moderní očkovací schémata.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud by tedy tento návrh, tato vyhláška prošla legislativním procesem, tak by měla platit od 1. 1. příštího roku?

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
My bychom byli rádi, aby vešla v účinnosti 1. 1. 2009.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Hlavní hygienik České republiky, pan Michael Vít byl mým hostem. Pane Víte, díky za váš čas a na shledanou.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu byl také Martin Veselovský. Posloucháte i nadále Český rozhlas 1 Radiožurnál. Přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio