MFF Karlovy Vary představí šestnáct světových premiér

13. červen 2005
Zprávy

Šestnáct filmů uvidí letos diváci na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech ve světové premiéře. O hlavní cenu Křišťálový glóbus bude na letošním už 40. ročníku usilovat čtrnáct filmů.

Ke hvězdám 40. ročníku, jako jsou Robert Redford, Liv Ullmanová nebo režisér právě uváděné komedie Bokovka Alexander Payne, přibyla i Sharon Stoneová. V Karlových Varech převezme Křišťálový glóbus za přínos světovému filmu.

"Je bezesporu osudová. Je to smutné, že lidé posuzují herce podle známé role a ne podle jejího velkého hereckého umění. Ty kalhotky jsou jen taková třešnička na dortu tomu, co vše dokázala," říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

On a jeho kolegové letos dokázali na svou přehlídku získat i vítězné filmy z Cannes a Berlinale. I když jde často o dramatické zobrazení osudů, neměly by tyto snímky podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové působit beznadějně. "Filmaři se nesnaží dělat filmy, které by diváky úplně rozhodily, aby měli pocit, že nestojí za to žít," dodává Zaoralová.

autoři: leš , mam
Spustit audio