Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech letos nebude. Přesouvá se na příští rok

28. duben 2020 10:15

Plánovaný 55. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který se se měl letos konat od 3. do 11. července, se kvůli pandemii koronaviru přesouvá až na příští rok.

Filmový festival v Karlových Varech, který je tradičně spojen se začátkem července, se letos neuskuteční. Důvodem je šíření koronaviru. Festival se měl letos konat od 3. do 11. července, pořadatelé ho chtěli původně přesunout na náhradní termín v srpnu, nakonec se ale rozhodli ho kvůli mezinárodním dopadům koronavirové krize letos neuspořádat. 

Pořadatelé oznámili, že kvůli přetrvávajícím opatřením vlády, které zakazují konání kulturních akcí s účastí tisíců lidí, ho přesunou. „55. ročník mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proto proběhne ve dnech 2. až 10. července 2021,“ uvedli organizátoři festivalu v oficiálním prohlášení.

„Jsme v pravidelném spojení s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), konzultovali jsme situaci také s premiérem Andrejem Babišem (ANO), a na základě těchto rozhovorů jsme dospěli k závěru, že konání letošního ročníku karlovarského festivalu v jiném termínu či rozsahu by s sebou stále neslo zdravotní rizika a omezení, která by bylo z organizačního hlediska velmi těžké zajistit,“ dodali organizátoři. 

Speciální verze přehlídek

V původním termínu se ale uskuteční speciální verze tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která nabídne divákům kin po celé České republice snímky vybrané programovým oddělením festivalu.

Zkrátka nepřijdou ani filmaři. „V původním termínu festivalu proběhne také velká část tradiční soutěžní přehlídky projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises, vzhledem k předpokládaným omezením se ale odehraje ve virtuálním prostředí,“ sdělili pořadatelé.

Karlovarský festival se rovněž zapojí do mezinárodního projektu We Are One: A Global Film Festival. Průběžné informace o festivalových aktivitách budou doplňovány na oficiální webové stránky festivalu.

autoři: Štěpán Pokorný , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související