Mezi prezidentskými kandidáty chybí osobnost. Proto hrají bizár

6. leden 2023

Do voleb zbývá jen pár dní a vrcholí politické debaty prakticky ve všech médiích. Jediný Andrej Babiš se rozhodl většinu televizních debat vynechat. „Mezi kandidáty opravdu nemáme velkou a výraznou osobnost, proto to dohánějí bizarností. Hodí na stůl nějaký bizarní návrh typu: odvolám tuto ,nenáviděnou‘ vládu – tím zaujmou, ale nic víc v tom není,“ říká v podcastu Čekání na prezidenta filozofka Tereza Matějčková.

„K překlenutí ,chybějící velikosti‘ nás všichni vedou do osobního prostoru, do svých domácností, kde říkají, s kým pečou – a nepečou, že nosí flanelky a jak milují koťátka apod. Prezidentská debata se ale snížila na úroveň domácího pokecu.“

Čekání na prezidenta
s ústavním právníkem Janem Kyselou
s filozofkou Terezou Matějčkovou
s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem 
a s moderátorem Janem Pokorným

Matějčková přitom neříká, že by voliči neměli vědět, kdo má co rád, ale tyto informace by měly být v kontrastu s další rovinou jejich osobnosti, s jejich odborností.

„Když se ale otevřou závažná témata jako eutanázie, první, o co se kandidát opře, není argument, ale osobní příběh – ten je sice důležitý i silný, ale nemůže sundat akademické debaty. Takové ,uděláme to, jak to cítím‘, to by prezident dělat neměl,“ uvažuje filozofka.

Nerudová nebo Pavel musejí navíc stále vysvětlovat minulost.
Jan Pokorný

Moderátor podcastu Jan Pokorný připomíná, že hlavně Danuši Nerudové nebo Petru Pavlovi možná na víc nezbývá energie – vedle svých osobních příběhů musejí neustále vysvětlovat minulost.

„V případě Pavla komunistickou, v případě Nerudové rektorskou. A pak jim na programové vize a smělé nápady asi už nezbývá energie,“ dodává s tím, že i Andrej Babiš musí vedle kampaně řešit soud v kauze Čapí hnízdo.

Čtěte také

„Pomineme-li, že debat je opravdu mnoho, musejí odpovídat i na otázky, které jsou často hloupé, případně nutně vedou ke zjednodušování,“ přidává komentář ústavní právník Jan Kysela.

„Letos je tu móda otázek typu: ano/ne, ale i před touto odpovědí by měl následovat poměrně složitý řetězec úvah, na což už není prostor,“ dodává právník.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček přidává další aspekt, a to, že za prezentací prezidentských kandidátů stojí volební týmy. „A staví ho možná do jiné pózy, než která by mu slušela víc,“ připomíná.

Budoucí prezident by přece neměl být ve vleku médií.
Tereza Matějčková

„Ale kandidát na prezidenta má svou duchovní suverenitu a mohl by se pokusit nebýt vždy ve vleku médií, naopak táhnout je za sebou. Vím, že je to asi velký nárok, ale kdo jiný než prezident by si ho na sebe měl klást,“ uzavírá Matějčková řečnickou otázkou.

Poslechněte si celý podcast Čekání na prezidenta, dozvíte se i to, jak hosté komentují Babišovo rozhodnutí nechodit do televizních debat nebo proč je protiústavní a nerealistické prohlášení Jaroslava Bašty, který by rád odvolal současnou vládu Petra Fialy.

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v neděli 8. ledna po 18. hodině.

autoři: Patricie Polanská , lup
Spustit audio

Související