Mezi nejpozornější posluchače Zápisníku patří vídeňští studenti bohemistiky. Závisí na tom totiž jejich známky

Jsme vždycky rádi, když naše zahraniční reportáže vzbudí ohlas. Ten, který před časem přišel z Vídně, byl hodně originální. Profesorka bohemistiky na vídeňské univerzitě pravidelně poslouchá náš Zápisník zahraničních zpravodajů a z jednotlivých reportáží, tedy z jejich překladu, pak zkouší svoje studenty.

Profesorka Hana Sodeyfi mě vítá v zaplněné třídě. Tihle žáci začali s češtinou teprve koketovat, učí se ji od loňského podzimu. Pro ty zkušenější má paní Sodeyfi originální učební pomůcku – Zápisník zahraničních zpravodajů.

„Sama ho ráda poslouchám už léta, a tak jsem si říkala, že co je zajímavé pro mě, bude zajímavé i pro studující. A je to aktuální, tak jsem se rozhodla s nimi příspěvky překládat,“ vysvětluje.

Čtěte také

Zkouška ze Zápisníku

Je na čase jít se přesvědčit, jestli tahle metoda funguje. O dvě patra níž hledáme studenty, kteří už češtinu ovládají opravdu slušně. A naše reportáže musejí pravidelně překládat.

Studentky třetího ročníku potvrzují, že zápisníkové příspěvky jim paní profesorka pouští nejen při hodinách, ale jsou také součástí testů. „Zkoušku jsem udělala minulý rok. Bylo tam asi patnáct příspěvků, které jsme museli přeložit do němčiny,“ přibližuje jedna z nich.

Vojtěch Berger

Jak přiznává, je ráda, že mě konečně vidí, protože můj hlas prý zná ze Zápisníku zahraničních zpravodajů už dlouho.

Nejstarší bohemistika na světě

Vídeňské bohemistice je letos 242 let, je tak ještě starší než bohemistika v Praze. Těžký slovanský jazyk se může rakouským studentům hodit třeba při práci v českých pobočkách rakouských bank nebo pro větší svobodu při studiu, když si vyberou takový obor, který se nevyučuje v Rakousku, ale jen na některé české univerzitě.

Praktickou češtinu chce profesorka Sodeyfi vštěpovat svým studentům přes Zápisník zahraničních zpravodajů i dál. Prý se to osvědčilo.

„Jsou to velmi zajímavé příspěvky a studenty to zajímá. Přednáška je velmi dobře navštěvovaná, hodně se také nasmějeme,“ pochvaluje si Hana Sodeyfi.

Čtěte také

Studenti na vídeňské bohemistice každopádně patří mezi nejpozornější posluchače Zápisníku, závisejí na tom koneckonců jejich známky.

autor: vob
Spustit audio